Nakladatelství Naše vojsko prodává v "limitované edici" hrnky s Hitlerem a Stalinem v podobě kraslice

Nakladatelství Naše vojsko prodává v "limitované edici" hrnky s Hitlerem a Stalinem v podobě kraslice Zdroj: Archiv/Naše vojsko

Naše vojsko prodává kraslice s Hitlerem a Stalinem na hrnku. Vydá i anální kolík s Milošem Zemanem?

Když jsem před lety začínal psát o neonacismu, mělo vše jasné obrysy. Šikovní náckové vyráběli produkty s Hitlerovou podobiznou, šířili neonacismus jejich prodejem, a prostí náckové si ty suvenýry kupovali, aby byli lepšími nácky. Jak se ale postavit k realitě, kdy nakladatelství vydává hrnky, na kterých je Adolf Hitler jako velikonoční vajíčko?

Nejdříve mi o tom napsal kamarád – umělec, výtvarník. Byl pohoršen. Pak druhý kamarád – vysoce postavený manažer. Jestli to jako v Našem vojsku myslej vážhně. A pak už to jela celá pražská kavárna, a odsuzovali ten počin, protestovali a byli pohoršeni.

Já už ne – já už byl jen smutnej. Protože vyrábět a prodávat kraslice s podobiznou Adolfa Hitlera bylo v dobách, kdy jsem prožil většinu života, možné pouze v seriálech typu South Park. Přesto hrnky s podobiznou Velkého Ády, umně zakomponovanou do velikonočního vajíčka, prodává nakladatelství Naše vojsko. A nejde o tradiční typicky sudetskou kraslici zvanou síghajlka, nýbrž o nový tvůrčí počin.

Hitler podruhé

Naše vojsko má na svém webu uvedeno, že šéfem je tam pan JUDr. et PhDr. Emerich Drtina, dr. h. c. Kontaktoval jsem ho již před několika lety, kdy vydal své první hrnky s Hitlerem. Tenkrát ještě s normální podobiznou, ne s velikonočním Hitlerem. Sdělil mi, že tím rozhodně nepodporuje neonacismus, ale sleduje komerční zisk.

Právnický titul prý získal normálně, chodil na práva, doktorem honoris causa, jak mi sdělil, se stal díky odbočce ukrajinské univerzity, za to, že se zasloužil o rozvoj jejich školy. Byla to Zakarpatská státní univerzita – a to titul pana čestného doktora dostatečně a plně legitimně vysvětluje. Na Zakarpatské Rusi se v podstatě z ničeho jiného než z hrnků s Hitlerem čaj nepije, a když je někdo vyrobí tak hezké jako pan Drtina, tak je z toho taková sláva, že se stane doktorem.

Nyní zřejmě sláva získaná vydáním první série hrnků síghajláčků vyčichla, a pan honoris Drtina causa doktor sjednotil zájem o nacismus se zájmem o folklór, a udělal z Vůdce Třetí říše etnický suvenýr – kraslici. Myslím, že by za to měl získat ještě jeden doktorát – udělit by mu jej měla Psychiatrická nemocnice v pražských Bohnicích.

Máte gumovou uniformu SS?

Zájmy i sexuální preference jsou rozličné, a tak jsem se chtěl přesvědčit, jak to vlastně u pana causa Drtiny honoris vypadá doma. Zaslal jsem mu otázky: „Připravuji o vašem zaznamenáníhodném nakladatelském počinu na pondělí sloupek pro reflex.cz a dovoluji si Vás tímto poprosit o odpovědi na následující otázky:

- Jak Vás myšlenka Adolfa Hitlera jako kraslice napadla, prosím?

- Chodíte na velikonoční koledu oblečen v uniformě SS, prosím? Pokud ano - je gumová?

- Uvažoval jste někdy o vydání menstruačních vložek s portrétem Vladimíra Iljiče Lenina, prosím?

- Uvažoval jste někdy o vydání prezervativů s podobiznou K. H. Franka, prosím?

Ověřil jsem telefonicky, zda pan nakladatel otázky dostal. Dostal. Neodpověděl. Asi byl na koledě hajlovat, tak neměl čas.

Můj komerční netalent…

A pak mi najednou došlo, že jsem vlastně honoris panu zakarpatiensis Drtinovi radil blbě. On nedělá propagandu, ale prachy za zboží, které vyvolá veřejnou diskusi. A tu by na komunistických symbolech nevyvolal – ty totiž nikomu nevadí. Vrah Hitler se dá využívat k obohacení, protože kolem toho bude skandál. Pokud někdo bude vydávat menstruační vložky s Leninem, nikdo si ani nevšimne – jen političtí novináři usoudí, že nám na levém křídle spektra naší politiky vyrostla další nová levicová strana. Ono totiž nejen podobizny, ale především myšlenky soudruhů Marxe, Engelse a Lenina jsou v naší postdemokratické společnosti znovu aktuální, a to dokonce pod hlavičkou Evropské unie.

A tak si dovoluji panu Drtinovi dát ještě jeden komerční tip: Myslím, že by se určitě něco dalo vydělat na prodeji análního kolíku s obličejem Miloše Zemana. Půjdete do toho, pane doktore hovnoris causa?