Jaroslav Faltýnek. Petr Rafaj a Alexandr Novák: pozoruhodné příběhy

Jaroslav Faltýnek. Petr Rafaj a Alexandr Novák: pozoruhodné příběhy Zdroj: Archiv

Vladimír Mertlík: Podivuhodné příběhy aneb Tahle země není pro blbý

Minulé Zpětné zrcátko se ohlédlo za příběhy pod společným názvem Tahle země není pro chudý a také dnes nabízí několik příběhů této země. Policie zkraje března zasáhla v ÚOHS a v sídle společnosti Kapsch. ÚOHS je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a má dohlížet na férovost zadávání veřejných zakázek. Kapsch je firma, která provozuje v Česku mýtný systém a snaží se – co se do ní vejde – se v této pozici udržet. Proto jsou předseda ÚOHS Petr Rafaj a šéf firmy Kapsch Karel Feix podezřelí z korupce při hodnocení této veřejné zakázky – dá se říci říci, z titulu svých funkcí.

S oběma se scházel i Jaroslav Faltýnek, který jim jednak radil, když si nevěděli rady a navíc chtěl pomoci Ťokovi, který o tom ale nevěděl. Faltýnek však podezřelý není, neboť je vysoce postavený muž protikorupčního hnutí a s oběma muži se scházel proto, že je jednak dlouho neviděl a je navíc svědek – zřejmě zápisu jejich registrovaného partnerství. Podařilo se mu tak ušetřit státu 1,5 miliardy, možná i víc, o čemž tento skromností proslulý submisivní introvert mlčí.

I Rafaj je obviněn neprávem, stejně jako v případě výhry firmy jeho manželky ve výběrovém řízení, která byla původně jeho, tedy ta firma, protože manželka předtím nebyla jeho, ale teď je. Manželku má Rafaj moc rád, proto, jakmile si pořídil vilu za hodně milionů, hned ji dal manželce, takže mu ji nemohou sebrat, tedy tu vilu, manželku jo, kdyby chtěla, ale ona nechce, protože by mohla dostat ještě jednu vilu.

Ta firma, co byla dřív Rafaje a teď už není, protože je jeho manželky, která jeho je, se jmenuje Jewa export-import, zatímco manželka se jmenuje Bronislava a není export – import. Vyhrála ale soutěž u ČEZ Distribuce na vyřezání křoví, které brání distribuci elektřiny a ÚOHS jejího manžela soutěž schválil. Jednak to byla výhra spravedlivá, říká manžel vítězky a navíc šlo jen o soutěž na malé zakázky. Víc jak miliardu vykácení křoví stát nemůže – je na to limit. Navíc Rafaj neví, co jeho manželka dělá a nijak ho to nezajímá, což je od něj odvážné, to si jiní manželé netroufnou. Firma manželky, co o ní Rafaj nic neví, sídlí v areálu, na který zařídil Rafaj jako poslanec dotaci celkem asi 16 milionů, aniž tušil, co je ta firma zač. Škoda, protože by jinak jistě poslal víc. Rafaj v té firmě byl sice původně spolumajitelem, ale pak to dal manželce, a kdo si to má pamatovat. To jen abyste věděli, že Rafaj není blbej, protože tahle země není pro blbý.

Saša je pašák!

Pořád je ale čučkař, jak by řekl pan prezident, proti Novákovi. Saša, to je pašák! Je jak příliv, zmizí, máte pocit, že je pryč a najednou je ho zas plno. A je stále lepší! Jeho první rána byla za 43 milionů, ta současná za 14 miliard. No, nekupte to! Jeho zápis na Wikipedii vypadá spíš jako výpis z trestního rejstříku. To bylo tak! Vynecháme trapné začátky, kdy Novák podnikal a dokonce je podezříván, že pracoval. Důležitý je až start jeho politické kariéry, která trvá cca 6 let, a končí odsouzením za přijetí úplatku ve výši cca 43 milionů.

Novák dostává po několikaletých tahanicích 4 roky natvrdo a pokutu 5 milionů - takže 38 milionů zůstalo doma v krabici od bot! To se pak do krimu nechce, a proto Novák odmítá dlouho o vězení i jen uvažovat, natož do něj nastoupit. Udělalo se mu totiž nějak šoufl. No, není divu! Od chvíle, kdy jej za mříž dostanou násilím, podává jednu žádost o zkrácení trestu za druhou. Marně, ale je to jak ve filmu s Lucky Lucianem. Poté, co je několikrát odmítnut, ho převezou do jiného výchovného ústavu, kde to klapne a už po dvou letech, 7. května 2015, je propuštěn na svobodu.

Polepšil se, resocializoval se a navíc se za něj zaručil noblesní ručitel – motorkářský klub Gryphons. Jednou z podmínek bylo i doložení činnosti klubu, což byla brnkačka, díky humanitární činností gangu v obci Želenice, doložená v rozsahu: zapůjčení pípy na pálení čarodějnic, zapůjčení čtyřkolky a pomoc při organizaci neckyády. Předsedou motorkářů Gryphons je navíc Jan Zálešák, starosta Želenice, a ten to musí vědět. Senát okresního soudu uložil Novákovi zkušební dobu čtyři roky, tedy do 7. května 2019.

Podle žalobce sice bylo propuštění protizákonné, a proto podal podnět ministru spravedlnosti k podání stížnosti pro porušení zákona. Propuštění prověřuje i Krajský soud v Ústí nad Labem, ale propuštění Nováka tím už nemůže být dotčeno.

Kauce zaplacená lepením pytlíků

Ale je to jak s Fidorkou: Když musíš, tak musíš. Už v červnu 2011 byla zveřejněna informace, že Nováka prověřuje policie a ministerstvo financí s ohledem na jeho obchody s pozemky na severu Čech. Měl nakoupit nemovitosti v hodnotě 28 milionů korun, což nehrálo s údaji v jeho daňových přiznáních. Od roku 2008 také nakoupil Novák přes dva miliony (!) metrů čtverečních pozemků na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku a také několik domů. Po propuštění koupil dva hotely v Chomutově a další nemovitosti koupila jeho manželka. Už v prosinci 2016 policie Alexandra Nováka a dalších 23 lidí obviní z poškozování finančních zájmů EU v souvislosti s dotacemi z ROP Severozápad.

Jenže Novák se ztratil, když šel koupit kapra a nalezen byl až na Štědrý den 2016 na letišti v hesenském Frankfurtu na základě eurozatykače. Od 3. ledna 2017 byl v německé vydávací vazbě, kde čekal na vydání k trestnímu stíhání do ČR, k němuž došlo 25. října a teď mu hrozí víc než třináct let za mřížemi. Policie ho stíhá kvůli šesti trestným činům, z nichž nejzávažnější jsou poškození finančních zájmů EU, účast na organizované zločinecké skupině, organizování podplacení a pak nějaké čurdy.

Výše eurodotací, které měla obviněná skupina pod Novákovým a Ježkovým velením v letech 2008–2011 zašantročit a rozdělit mezi spřátelené politické, podnikatelské a manažerské kruhy, šla do miliard, odhadem čtrnáct. Jelikož zaplatil kauci, na niž si vydělal lepením pytlíků během minulého trestu, je od října 2017 stíhán na svobodě. Ne, tahle země není pro blbý!

Jiné bohatství

Své o tom vědí i Roman Janoušek a David Rath. Jeden podle svého vlastního tvrzení právě praštěný a druhý úplně blbý, protože neví, že víno se pije až poté, co se koupí za prachy, které jsou v krabici od vína z minulé krádeže. A pak že tahle země není pro blbý!

Příběh poslední. Mária Hovořáková je mladá žena s okouzlujícím úsměvem, bez šperků a stop make upu, jejíž jedinou ozdobou na fotografii je živá bílá myška na jejích prsou. Mária je členem mezinárodního vědeckého týmu, který učinil převratný objev v hodnotě vědeckého „Oskara“. Mária se tak stala světovou hvězdou, aniž by byla hvězdou Instagramu. V budoucnosti bude její objev řešit vývojové poruchy růstu a pomáhat v léčbě lidí s trpaslictvím nebo gigantismem. Ani její objev však nezmůže nic proti biologickým procesům, díky nimž jsou mezi námi gigantické svině a trpasličí charaktery. Na to je i věda krátká.

Co mají společného dnešní příběhy, nechám na vaší úvaze. Jen „kontrolní“ otázka: Kolik milionů metrů čtverečních pozemků, kolik domů a hotelů má hrdinka našeho posledního příběhu? Není její bohatství v něčem jiném? Ne, tahle země není pro blbý! To jen my si vybíráme za představitele nejlepší z nás. Tak kdo je tu vlastně blbej?!

A tuhle otázku si musíme zodpovědět každý sám, váš Vladimír Mertlík.