Video placeholde
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
47
Fotogalerie

Hra o trůny jde do finále, osmá série si odbyla premiéru. První díl ukázal, že to bude pořádný nářez

Dvouleté čekání pro české fanoušky Hry o trůny skončilo dnes krátce po třetí hodině ranní. Tehdy se na službě HBO GO objevil první díl poslední řady a toužebně očekávaných prvních necelých 50 minut audiovizuální podívané. I když první díly nových řad bývají spíše rekapitulační, kamera rychle prolétne a připomene děj všech hlavních postav, tentokrát toho bylo mnohem víc. Žádné dlouhé přešlapování na místě, pěkně po hlavě se jde do největších otazníků seriálu a rozehrává se partie, která jiným než epickým finále skončit nemůže.

Přesně 595 dnů trvala pauza od záběru na sexuální dovádění mezi Jonem a Daenerys a jejich epochálním příjezdem s celou armádou na Zimohrad. A právě tím nová série začíná. Mnohatisícová armáda Neposkvrněných a Dothraků pochoduje zasněženou krajinou. Jon se setkává s lidmi, které viděl naposledy v první sérii – Branem a Aryou. Sansa potkává Daenerys a jde přesně o tak nepříjemné setkání, jak naznačil trailer.

Děj se ale hýbe i v Králově přístavišti a na severu u Zdi. Zatímco Cersei Lannister kuje dál své pikle, mrtvá armáda neúprosně pochoduje dál a dál na jih a v cestě jí stojí první hrad – Poslední krb rodu Umberů. Zrádný rod, který v šesté sérii vydal Rickona Starka na smrt, je nyní opět loajální, jenže proti nečekanému nepříteli stojí sám. Čeká nás i malý výlet do světa velmi křehkých vztahů rodiny Greyjoyů, který je sice vzhledem k událostem nejméně zajímavý, ale naštěstí mu zde není věnováno tolik prostoru.

Epizoda skvěle šlape, i když se tu tedy hodně mluví a málo bojuje, je o čem se bavit, a tak se ani minutu nenudíte. Seriál skvěle navazuje na předcházející řady a dává tušit, že to tentokrát bude opravdu jízda a že řeči tvůrců o epickém finále nebudou plané. Skvělá je i úvodní znělka, kterou rozhodně nepřeskakujte! Uvidíme, co přinese zbývajících pět dílů. Příště nás čeká téměř hodinu dlouhá epizoda, u posledních 4 dílů se pak budeme bavit i bát téměř 80 minut.

První díl online s českými titulky najdete ZDE >>>