Iniciativa vysází 10 milionů stromů

Iniciativa vysází 10 milionů stromů Zdroj: pixabay.com

Na podzim začnou Češi sázet 10 milionů nových stromů, za každého jeden

Na tom, že Česko potřebuje 10 milionů nových stromů se shodli zástupci tří desítek organizací, institucí a firem v čele s Nadací Partnerství a ministrem životního prostředí na setkání v Brně 2. dubna. Došli k závěru, že cíl vysadit jeden strom za každého obyvatele Česka je reálný.

Zásadním důvodem celé iniciativy je zlepšit odolnost Česka vůči změnám klimatu. Prostřednictvím stromů chtějí její zástupci bojovat proti stále intenzivnějšímu suchu, půdním erozím, ztrátě povrchových i podzemních vod a přehřívání měst.

O nezbytném opatření, která dovolí Česku se znovu nadechnout a nepropadat se hlouběji, jednali zástupci odborných platforem arboristů (odborníků na péči o dřeviny), měst a obcí a jejich svazu, Státního fondu životního prostředí ČR, Státního pozemkového úřadu, Agentury ochrany přírody a krajiny, Mendelovy univerzity v Brně a ekologických nevládních organizací. 

„Stojíme před možná největší výzvou v dějinách lidstva. Naším úkolem je připravit krajinu na změnu klimatu a vše, co s tím souvisí. A strom patří k těm nejúčinnějším nástrojům, které mají lidé k dispozici,” vysvětluje důvody vzniku iniciativy v tiskové zprávě, kterou vydalo Ministerstvo životního prostředí spolu s Nadací Partnerství její ředitel Miroslav Kundrata. Společná iniciativa má za cíl spojit města, veřejný i firemní sektor, spolky i vlastníky půdy. Jejím hlavním cílem je podpora a propojení aktivních lidí a organizací, které výsadby stromů provádějí nebo je financují. 

Vlastní sadba

„Výsadba stromů a zeleně ve městech i ve volné krajině je velmi účinným nástrojem, jak zadržovat vodu tam, kde ji potřebujeme. Vedle toho ale umí ochlazovat naše města nebo zlepšovat kvalitu ovzduší, stejně jako pomáhají zpomalovat erozi půdy díky tomu, jak člení bloky orné půdy na menší celky. Zkrátka stromy jsou jedním z hlavních léků na nemocnou krajinu, která potřebuje pomoct,” doplňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Iniciativa odstartuje na podzim roku 2019 a navazuje na úspěšnou kampaň Stromy svobody 1918–2018, která v roce 2018 s mottem „Nezapomínejte na své kořeny“ doprovázela oslavy výročí republiky. V rámci kampaně se podařilo vysázet  2762 nových stromů. Nové plány jsou ale mnohem smělejší. Zapojit se můžete i vy!

„Na webových stránkách iniciativy bude moci každý člověk zaregistrovat svou vlastní výsadbu. Bude to v podstatě jeho individuální příspěvek ke zvládání klimatické výzvy. Zároveň zde najde nejlepší praxi s výsadbou i péčí o stromy a také možnosti, jak a kde na výsadbu stromů sehnat finance,” uzavírá Miroslav Kundrata s tím, že právě zapojení ministerstva, Státního fondu životního prostředí ČR i soukromých a firemních dárců bude pro úspěch iniciativy klíčové.

Co dokáže deset milionů stromů?

  • Pomůže ochladit přibližně 200 kilometrů čtverečních až o 3 stupně
  • Odvede denně stejnou práci jako 40 milionů klimatizačních jednotek
  • Denně vypaří 19 miliard hektolitrů vody
  • Vytvoří denní zásobu kyslíku pro 30 milionů lidí

Čeští muži a ženy, kteří sázeli stromy

Na přelomu 19. a 20. století byla péče o stromy a jejich výsadba úzce spjata s tzv. okrašlovacími spolky. Nad všechny milovníky zeleně vynikal tehdejší nejvyšší purkrabí Jan Rudolf hrabě Chotek, který v roce 1804 Prahu okrášlil Královskou oborou, dnes známější spíš jako park Stromovka. Jeho syn Karel pak založil sady na pražských hradbách, osázel stromy Karlovo náměstí a nově budované silnice olemoval zelenými korunami. Postupně se množily snahy o ochranu přírody a vznikaly první rezervace v Česku – Žofínský a Hojnovodský prales (1838) a Boubínský prales (1858).

Po roce 1918 se k péči o životní prostředí přidala i péče o nově zrozený stát a posilování vlastenectví. Milou tradicí se stalo vysazování „lip svobody“. Svaz okrašlovacích spolků vyhlásil počátkem dubna roku 1906 Den stromů. V roce 2000 bylo jeho slavení obnoveno. Datum bylo stanoveno na 20. října – termín vhodný k sázení stromů. Na podzim jsou navíc stromy nejkrásnější. Tuto bohulibou myšlenku rozvinula právě Nadace Partnerství. V roce 2002 pak uspořádala poprvé na Den stromů anketu Strom roku. V roce 2011 pak v tento den uspořádala akci, která vyústila v rekord v sázení stromů v jeden den. Více než 4000 lidí vysadilo téměř 7000 stromů na 211 místech republiky.