Nigel Farage vyrazí do voleb do Evropského parlamentu s novou Stranou pro brexit

Nigel Farage vyrazí do voleb do Evropského parlamentu s novou Stranou pro brexit Zdroj: ČTK

Nigel Farage se vrací. Do původně neplánovaných eurovoleb jde s novou Stranou pro brexit

Známý britský europoslanec a bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage zahájil v pátek kampaň do voleb do Evropského parlamentu. Ty se v Británii původně vůbec neměly konat, neboť Spojené království už mělo být venku z Evropské unie, odklad brexitu ale vše změnil. Farage se tentokrát pokusí dobýt Europarlament s novou Stranou pro brexit.

"Tato strana tu není jen proto, aby bojovala v evropských volbách... tato strana tu není jen proto, aby vyjádřila náš hněv - 23. květen je prvním krokem Strany pro brexit. Změníme politiku nadobro," uvedl dnes Farage na zahájení předvolební kampaně ve středoanglickém městě Coventry. Britský parlament podle Farage zcela ztratil kontakt se zemí a britským lidem. Jeho strana chce ale způsobit "demokratickou revoluci", která naruší politický systém dvou stran.

Premiérka Theresa Mayová se s premiéry a prezidenty sedmadvaceti členských zemí EU tento týden na mimořádném summitu v Bruselu dohodla na dalším odkladu odchodu Británie z bloku. Původně mělo Spojené království EU opustit již 29. března, později byl termín odložen na dnešek. Nyní je datum brexitu stanoveno na 31. října.

Vyhraje Farage volby?

Pokud se ale podaří brexitovou dohodu, kterou Mayová již loni vyjednala s Bruselem, schválit před posledním říjnovým dnem, bude moci Británie z EU odejít i dříve. Nebude-li ale dohoda schválena do 22. května, budou se muset Britové účastnit voleb do Evropského parlamentu, které by se zřejmě konaly 23. května.

Farage je přesvědčen, že jeho nová Strana pro brexit může eurovolby v Británii vyhrát. Dnes představil také některé kandidáty. Jednou z uchazeček o křeslo europoslankyně je i Annunziata Mary Glanvilleová, sestra neoficiálního mluvčího euroskeptického křídla Konzervativní strany Jacoba Reese-Mogga.

Jde jen o Farage?

Farage se dnes vyhranil i vůči své někdejší straně UKIP. Na rozdíl od ní podle něj Strana pro brexit nebude "poskvrněna" krajní pravicí a bude "netolerantní k jakékoli netoleranci". Zástupci UKIP už Stranu pro brexit označili za "automobil", jehož jediným smyslem je dostat Farage opět do Evropského parlamentu.

Podle některých pozorovatelů se dá čekat, že by se eurovolby v Británii mohly proměnit v de facto další referendum o brexitu. Jiní odborníci ale upozorňují na to, že ani konzervativci, ani labouristé nemají na odchod Británie z EU vyhraněný názor. V obou stranách jsou jeho příznivci i odpůrci.