Lovkyně Michaela Fialová a JXD stříleli na prasečí hlavu

Lovkyně Michaela Fialová a JXD stříleli na prasečí hlavu Zdroj: Zbyněk Pecák

Screenshooty lovkyně lvů Michaely, jak jí zabanoval Facebook...
Screenshooty lovkyně lvů Michaely, jak jí zabanoval Facebook...
Screenshooty lovkyně lvů Michaely, jak jí zabanoval Facebook...
Lovkyně Michaela Fialová a JXD stříleli na prasečí hlavu
Lovkyně Michaela Fialová a JXD stříleli na prasečí hlavu
11
Fotogalerie

Facebook: Za selfíčko s Robinsonem dostala známá lovkyně Michaela měsíční ban. Cenzura jak za bolševika!

Tommy Robinson je aktivista označovaný přídomkem ultrapravicový. Jestli je, nebo není extremista, není předmětem tohoto článku – je to v daném kontextu úplně jedno. Protože selfíčka si může každý dělat, s kým chce. Když však minulý týden Robinson navštívil Českou republiku, stálo známou lovkyni Michaelu Fialovou jedno selfíčko s ním zabanování facebookového účtu na třicet dnů. Tohle by snad nevymysleli ani pilní cenzoři komunistického režimu.

Naše oblíbená čtenářka mi napsala e-mail, kterému jsem nemohl uvěřit – dokud neposlala screenshooty z Facebooku. A já jsem nestačil zírat, protože to, co předvedl cenzor této globální sítě, je tím nejlepším pokračováním tradic komunistické cenzury, kterou pamatuji z mládí. Či spíše – ta komunistická byla vypočitatelnější, ta dnešní neomarxistická, politicky korektní a všeobecně velebená cenzura je totiž zcela nepředvídatelná. Zcenzurován dnes může být každý projev, který se cenzorovi nelíbí. Za komunistů se cenzurovalo jen to, co bylo v očích cenzorů „protisocialistické“. Co bude vadit dnešním cenzorům, nelze předpokládat.

Fotka s politikem je pro Facebook horší než snědení žirafy

Tommy Robinson napsal několika knih a také je poradcem euroskeptické strany UKIP Gerarda Battena. Známý je však nikoliv jako spisovatel, nýbrž jako aktivista. V letech 2009 až 2013 byl hlavou English Defence League (EDL), což byla skupina organizující demonstrace proti islamistickému extremismu. Byl souzen za veřejné projevy a na jaře jej čeká další soudní jednání. Takže je to, pokud dobře chápu, nějaký britský Konvička, který ovšem nesbírá brouky. Proto jeho osobu považuji za v Británii jistě zajímavou, ale v Čechách nejenže téměř neznámou, ale ani kontroverzní. Prostě nějaký politik – aktivista z ciziny, který se angažuje v nějaké oblasti života – islamistickém extremismu. V oblasti života, která se České republice zatím vyhýbá, stejně jako islámská imigrace.

Minulý týden navštívil Prahu a jedna z našich čtenářek – lovkyně Michaela, která sice nikdy nezastřelila žádného lva, ale desetitisíce lidí podepsaly petici, aby jí úřady zakázaly ty lvy střílet – se s Robinsonem setkala. „FB mi v rámci svobody slova zrušil publikování stránky Michaela Fialová a dal mi ban za jednu fotku s Tommym Robinsonem, že prý šířím nenávist,“ napsala mi do e-mailu a přidala pár smajlíků. Nevěřil jsem. Tak mi poslala screenshooty, které si můžete prohlédnout ve fotogalerii. A dodala: „Setkání s ním nebylo nic ofiko, jen prostě byla party a zábava. Ani jsme nic netočili nebo tak – neaktivistovali jsme. Já nevím nic moc o politice, jen to, že mě to začíná pěkně (cenzurováno autorem). Já si jen udělala fotku a mám za to ban a zrušenou stránku. Ožrat se s Robinsonem je dle Facebooku ještě horší než propagovat odstřelovačky či sežrat žirafu – za to jsou jen 3 dny v trestu.“

Jirka Kajínek, vzor facebookového lidu

A pak jsem se podíval na Facebook. Jiří Kajínek se nechal najmout na to, že zavraždí tři lidi. Dva skutečně zavraždil, jednoho netrefil, ale i jeho zkusil zabít. Poté, co byl odsouzen na doživotí a dlouho seděl, jej prezident Zeman omilostnil. Asi mu ty dva mrtvé prominul – a asi mu je prominul i Facebook. Na osobním účtu Jiří Kajínek nalezneme motto: „Svoboda je krásná, proto si jí, lidi, važte!“

Upozorňuji – jde o jiný účet než ten, který se také jmenuje Jiří Kajínek, kde si z kriminálníka dělají srandu a přímo v informacích píší: „Neoficiální satirický social hub pro fanoušky dobrého humoru, JK a všeho, co s tím souvisí.“ Na něm není nic špatného.

Na stránce Jiří Kajínek – Život bez mříží se zase dočtete: „Facebooková stránka na podporu Jiřího Kajínka. Stránka má za úkol informovat o případu Jiřího Kajínka. Toto není osobní stránka Jiřího Kajínka.“

No a konečně na stránce Jiří Kajínek naleznete v informacích: „Fanouškovská stránka Jiřího Kájínka, jejíž cílem je sdružit fanoušky a příznivce Jiřího Kajínka, jenž byl nedávno omilostněn.“

Nevím, jestli první osobní účet dělá skutečně Jiří Kajínek, jeho sekretářka, nebo troll. Rozhodně však vzbuzuje dojem, že jde o autentický projev Jiřího Kajínka, pravomocně odsouzeného, dvojnásobného nájemného vraha. Stránky Jiří Kajínek – Život bez mříží a Jiří Kajínek pak zcela nepokrytě vyjadřují přízeň a sympatie pravomocně odsouzenému dvojnásobnému nájemnému vrahovi. Tyto stránky Facebooku nevadí.

Otevřené vyjadřování sympatií nájemnému vrahovi na sociálních sítích je tedy v pořádku. To, že Kajínka Zeman pustil, z něj neudělalo nevinného – on je stále nájemný vrah a už jím zůstane. Přesto smí na Facebooku fungovat účet vypadající jako jeho a dvě stránky, které mu otevřeně fandí. Za selfíčko z mejdanu s člověkem, který byl označen za krajně pravicového extremistu a vystupuje proti islamismu, však dostanete na měsíc ban. Ano – to je ideologická, politická cenzura se vším všudy. Jak za bolševika. Přeji soudruhům cenzorům z facebookové ideopolicie čest práci!