Češi o czexitu mluvit nesmí, jiný názor je toxický. Zákazy debat nás táhnou na východ

Zatímco český komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk chválí zdejší vysoké školy, že podnikají preventivní iniciativy proti czexitu na slavné Oxfordské univerzitě se uskutečnila debata příznivců a odpůrců brexitu. Přednášek bylo celkem osm, vystoupili v nich čtyři zastánci EU a čtyři odpůrci dohody, kterou předložila premiérka Mayová. Kromě samotných studentů zde vystoupil například ministr Rory Stewart nebo bývalý šéf UKIP Nigel Farage.

Přednášky lze označit za značně zajímavé a inspirativní. Kromě politiků mají skvělé hovory i samotní studenti. Rozhodně stojí za to si vyslechnout i opačné názory.

Zpět ale do Česka, kde jsou tyto přednášky podle pana Honzejka "toxické" a směřují nás na východ. Možná pan Honzejk konečně nevědomky osvětlil, proč české vysoké školství se neposouvá a dlouhodobě stagnuje.

Diskutovat se totiž na českých školách nemá, mladí lidé si nemají tříbit názory. Vysoké školy mají studentům "iniciovat", co si mají myslet. Vlastní názor, pokud nesouhlasí s názorem představitelů školy, politiků a komentátorů, je toxický.

Kdo nás táhne na východ

Takové paradigma bohužel dlouhodobě vede k tomu, že se vysoké školy nepřizpůsobují aktuálnímu dění a poptávce a mladí lidé jsou často nuceni po dokončení školy pracovat v jiném oboru, než vystudují – v tom vystudovaném jsou nepoužitelní.

Pane Honzejku, v příznivcích czexitu hledáte netvory a zpátečnické lidi, kteří jsou nebezpeční pro Českou republiku. V tom usilovném boji jste si ale možná jednu věc nestačil uvědomit.

Nestal jste se tím netvorem – člověkem, který nás táhne na východ, náhodou vy sám?

Autor je šéfredaktor serveru Elektřina.cz