Premiér Andrej Babiš na Pražském hradě

Premiér Andrej Babiš na Pražském hradě Zdroj: ČTK

Andrej Babiš navrhl prezidentovi nové ministry. Kdo budou noví lidé ve vládě?

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl jmenovat místo Marty Novákové (za ANO) ministrem průmyslu a obchodu místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka. Ministrem dopravy by se místo Dana Ťoka (za ANO) měl stát náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík. Babiš to řekl novinářům po setkání se Zemanem na Pražském hradě. Prezident podle něj se změnami souhlasí.

Zeman přistoupí ke změnám ve vládě 30. dubna po návratu z návštěvy Číny. S kandidáty Kremlíkem a Havlíčkem by se měl sejít ještě před zahraniční cestou. Se jménem žádného z adeptů nemá Zeman problém, řekl Babiš po zhruba hodinové schůzce. Havlíčka podle něj prezident zná dobře, s Kremlíkem se nezná.

Premiér uvedl, že s hlavou státu dnes probírali kompletně celou vládu. Nevyloučil další změny v kabinetu, aktuálně ale navrhuje pouze konec Novákové a Ťoka. "To je pro tuto chvíli všechno," řekl.

Babiš: Tchaj-wan nebyl důvod

Konkrétní důvody odchodu Novákové nechtěl Babiš komentovat. "Já jsem s paní Novákovou o tom mluvil, není jednoduché přijít z privátního sektoru do státní správy, která funguje úplně jiným způsobem," poznamenal. Odmítl, že by důvodem byl incident, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu.

Ke Kremlíkovi Babiš řekl, že ho zná už z doby, kdy byl ministrem financí. Poznamenal, že ohledně tohoto kandidáta dostává mnoho anonymů. Kremlík má podle něj prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné. "Je to profesionál, pracovitý člověk, myslím, že jsem si prověřil dostatečně ty různé informace, co na něj přišly," řekl.

Karel Havlíček: Profil

Datum narození: 16. srpna 1969

Vzdělání: Absolvoval stavební fakultu Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT); doktorské studium ukončil na podnikohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), kde se na fakultě financí a účetnictví habilitoval na docenta (2014); manažerská studia absolvoval na Pražské mezinárodní manažerské škole (PIBS) při Manchester Metropolitan University.

Současná pozice: místopředseda RVVI; spoluzakladatel a předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP; od roku 2010); děkan Fakulty ekonomických studií a člen vědecké rady na Vysoké škole finanční a správní (VŠFS).

Kariéra: od 90. let hájí na institucionální úrovní zájmy podnikatelů; donedávna byl spjat se společností Sindat, mateřskou firmou investiční skupiny, podnikající v oblastech finální chemie, speciálních textilií a biotechnologií, podle obchodního rejstříku se 21. března vzdal postu jednatele skupiny; Havlíček podle úterních Hospodářských novin nyní dokončuje převody a prodej podílů ve firmách, v nichž figuroval jako spolumajitel či jednatel (Technistone či Nanopharma).

Rodina: ženatý, má dvě děti

- Je považován za člověka blízkého premiéru Andreji Babišovi (ANO). Byl členem delegace, která jej doprovodila při březnové státní návštěvě v USA a při setkání s prezidentem Donaldem Trumpem. Babiš jej také například pověřil, aby urovnal spor s podnikateli o daňové odpočty na výzkum a vývoj a pozval jej na sněm ANO.

- Havlíček, který je zastáncem EET, je podle tisku premiérovou pravou rukou pro ekonomiku. Letos jej také například doprovázel na Světové ekonomické fórum do švýcarského Davosu na jednání s firmami Huawei, Apple, IBM nebo AT&T.

- Vládní RVVI, které Babiš předsedá, v lednu schválila Inovační strategii do roku 2030 (Havlíček je jejím hlavním autorem a koordinátorem), díky níž by se ČR mohla zařadit mezi nejinovativnější země Evropy. Strategie obsahuje devět pilířů, na jejichž podobě se shodla podnikatelská akademická i vědecká sféra.

- Nabídku stát se ministrem průmyslu Havlíček již jednou odmítl. Vládní angažmá mu Babiš nabídl na podzim 2017. Havlíček se tehdy vyjádřil, že nabídky si váží, nemůže jí ale přijmout, protože mu to nedovolují jeho četné (i podnikatelské) aktivity. Dnes premiér Babiš Havlíčka navrhl prezidentu Miloši Zemanovi jmenovat ministrem průmyslu a obchodu místo Marty Novákové (za ANO). Havlíček podle informací MF DNES Babišovi kývl na nabídku už minulý měsíc při společné návštěvě USA.

- Havlíček předsedá výzkumnému nanotechnologickému klastru a inicioval první privátní inkubátor pro české firmy v USA.

- Jako autor či spoluautor se podílel na několika odborných knihách se zaměřením na řízení malých a středních podniků, publikoval přes sto článků v časopisech. Přednášel na řadě zahraničních univerzit.

- Havlíček hovoří anglicky, německy, rusky, španělsky, francouzsky a částečně čínsky. Má rád turistiku a rockovou hudbu.

Vladimír Kremlík: Profil

Datum a místo narození: 9. prosince 1972, Čáslav

Vzdělání: vystudoval bakalářský obor sociální práce na Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové (nyní Univerzita Hradec Králové), později absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1999), kde také získal titul JUDr.

Dosavadní pozice: náměstek pro právní služby a hospodaření s majetkem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM; od 2015)

Kariéra: začínal jako právník ve Fondu národního majetku (1999-2002), v roce 2002 krátce pracoval na úřadu vlády, poté byl ředitelem sekce v ÚZSVM (2002-2006), ředitelem vzdělávací a konzultační o.p.s. Institut sociálního rozvoje (2006-2007), v roce 2007 byl správním ředitelem na ministerstvu dopravy, poté působil jako manažer v Letišti Praha (2008); mezi roky 2008 a 2011 působil jako koncipient v kanceláři Rowan Legal a poté v Advokátní kanceláři Volopich, Tomšíček & spol.; po složení advokátní zkoušky působil tři roky (2012-2015) jako samostatný advokát; od roku 2015 je v ÚZSVM 

- Během kariéry prošel orgány řady firem, během zaměstnání ve FNM působil mimo jiné v dozorčí radě Východočeské energetiky (1999-2002), společnosti Thermal-F (2000-2001) nebo Západočeské plynárenské (2000-2002), byl také v představenstvu Českých aerolinií (2000-2002). Po příchodu na ministerstvo dopravy před 12 lety zasedal v dozorčí radě Řízení letového provozu (2007) a Letiště Praha (2007-2008), byl i ve správní radě společnosti ČD Cargo (2007-2008).

- Několik let jako externista přednášel na České zemědělské univerzitě finanční právo (2002-2006), působil i jako konzultant Komory pro hospodářské styky se SNS (2006-2007).

- Před příchodem na FNM působil jako poradce tehdejšího místopředsedy Senátu za sociální demokracii Jaroslava Musiala a jako asistent tehdejšího místopředsedy vlády Pavla Rychetského. Od září 1999 byl také poradcem prvního místopředsedy Fondu národního majetku Jiřího Havla.

- Z Fondu národního majetku v roce 2002 podle tisku odešel kvůli sporu, který vznikl mezi prezidiem FNM a výkonným výborem v souvislosti s plánovanými transakcemi podniku ČEZ. Fond předtím na mimořádné valné hromadě zabránil ČEZ v nákupu státních podílů v osmi regionálních distribučních společnostech a prodeji 66procentního podílu ČEZ v provozovateli přenosové soustavy ČEPS. O prodeji rozhodla vláda, spojení distributorů s výrobou v dnešní ČEZ se později uskutečnilo.

- Poté Kremlík, který v 90. letech vstoupil do ČSSD, patřil mezi poradce sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly, z úřadu vlády ale po třech měsících přešel na krátce předtím vzniklý Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.