Marta Nováková a Andrej Babiš

Marta Nováková a Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Nováková končí ve vládě, uškodily jí kauzy Tchaj-wan a data. Babiš jedná o nových ministrech se Zemanem

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) skončí ve funkci. Premiér Andrej Babiš ji informoval o chystané výměně, ministryně to respektuje, uvedla dnes v tiskové zprávě. Termín jejího odchodu záleží na dohodě premiéra s prezidentem Milošem Zemanem. O odchodu Novákové se dlouho spekulovalo, jako její nástupce byl nejčastěji uváděn místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

"Pan předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí. Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě pana předsedy vlády s panem prezidentem. Informovala jsem pana premiéra o rozpracovaných projektech, které jsou velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem. Další komentář poskytnu po dnešním jednání na Pražském hradě," uvedla Nováková v tiskovém prohlášení.

Babiš za Zemanem přijel na Hrad odpoledne, jednají o personálních změnách ve vládě. V pondělí oznámil svůj konec ve funkci ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), jméno jeho nástupce zatím není známo.

Podle médií by se novým ministrem dopravy mohl stát náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík nebo manažer Tomáš Krones, nyní šéf stavební firmy Colas CZ. Zeman v úterý televizi Nova řekl, že Ťokova nástupce by mohl jmenovat ještě před svou návštěvou Číny, nebo těsně po ní. Odletí na ni po Velikonocích.

Nováková: Není to moje chyba

Nováková v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli věci od ministryně vytýkací dopis. 

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici minstra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.