Zuzana Čaputová, budoucí slovenská prezidentka

Zuzana Čaputová, budoucí slovenská prezidentka Zdroj: Reuters

Zuzana Čaputová se v Praze setkala se Schwarzenbergem, Halíkem či Kocábem. Byl to vzkaz Zemanovi?

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dva týdny po svém vítězství v přímé volbě soukromě navštívila Prahu. V úterý ji poslanec TOP 09 a někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pozval na večeři. Na neformálním setkání byl i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, filozof a kněz Tomáš Halík či hudebník Michael Kocáb, kteří ji podpořili v kampani. Večer pak Čaputová navštívila koncert legendárního amerického zpěváka Boba Dylana v Lucerně.

"Bylo to milé, neformální setkání paní Čaputové a jejích přátel s lidmi v Praze, kteří podpořili její kandidaturu," řekl dnes ČTK Žantovský. Bavili se o situaci v Evropě před volbami do Evropského parlamentu. "Ale také o hudbě či o společných kamarádech," dodal. Do Prahy Čaputová podle médií přicestovala se svým přítelem Peterem Konečným.

"Zuzana Čaputová přijela do Prahy soukromě na koncert Boba Dylana, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ji společně s několika přáteli před koncertem pozval na večeři," uvedl Miroslav Hlaváč z tiskového oddělení TOP 09. Mluvčí Čaputové Martin Burgr ČTK sdělil, že až do konce týdne nemá budoucí slovenská prezidentka žádný veřejný program, potom ji čeká dovolená. Její program v Praze nekomentoval.

Čaputová nahradí Andreje Kisku v polovině června. Její první zahraniční cesta v čele státu podle tradice povede do České republiky, kde ji čeká setkání s prezidentem Milošem Zemanem, který před druhým kolem slovenských prezidentských voleb podpořil jejího soupeře, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Na závěr svého mandátu zavítá do Prahy i Kiska.