Billboard Strany zelených se sloganem z písničky skupiny Katapult

Billboard Strany zelených se sloganem z písničky skupiny Katapult Zdroj: Archiv

Zelení Katapultu slogan neukradli, šlo o autorský squatting!

Strana zelených bude platit za neoprávněné užití sloganu z písničky skupiny Katapult. Je to nehoráznost – Zelení přece propagují squatting už dávno, tak proč někoho překvapuje, že kromě cizích domů chtějí pro sebe zadarmo užívat i cizí texty? Vždyť squatting je fajn a fetišizace soukromého vlastnictví fuj! Pojďme tedy založit třeba partaj pedofilů pod názvem Strana zelených!

Strana zelených použila ve volební kampani pro mou generaci nezapomenutelnou frázi „A co děti? Mají si kde hrát?“ Jde o slogan legendární písničky „Až“, která je ovšem známá spíše pod jménem „Rok 2006“, kapely Katapult, kterou jsme v mé generaci znali všichni.

Katapult byl každopádně jednou z nejslavnějších kapel osmdesátých let, a beze studu přiznávám, že když v rádiu nějakou jejich pecku slyším, skoro zaslzím. Jako fakt. Nyní je za užití tohoto hesla ve volební kampani trestána Strana zelených, přestože to, jak text písně využila, plně koresponduje s jejím tradičně pozitivním postojem ke squattingu.

Ukradený text

Slogan ze zmíněné písničky použili Zelení ve volební kampani v roce 2010. Autor textu, legendární textař Ladislav Vostárek, si to nenechal líbit. „Chci, aby bylo definováno, že nejsem jejich sympatizantem a že to udělali protiprávně. Vůbec se mě na to, zda mohou slova použít, nezeptali. Ale i kdyby to udělali, svolení bych jim nedal,“ řekl před několika lety iDNES.cz . Zelení se mu podle rozhodnutí soudů už museli omluvit. Nyní, opět výrokem soudu, za to Strana zelených ještě zaplatí pokutu 350 tisíc.

Musím přiznat, že výroky soudů nechápu. Ani ty ve věci omluvy, ani ty ve věci pokuty. Pokud existuje legálně strana, která má tak otevřené sympatie ke squattingu jako Strana zelených, není přece možné tu stranu trestat za to, když svůj program začne naplňovat již v praxi!

Fetišizace soukromého vlastnictví

Squatting je neoprávněné užívání cizího objektu. Jak jsem se dozvěděl na tiskové konferenci ve squatu Klinika, většinová společnost odsuzuje squatting proto, že fetišizuje soukromé vlastnictví. A že využívat nevyužitý objekt – byť cizí – je vlastně v pořádku. Když se touto optikou podíváme na užití sloganu A co děti, mají si kde hrát, najednou vidíme, že nešlo o nic špatného, ale jen o prezentaci squatterské politiky v dosud nedotčené oblasti.

Píseň vznikla před desítkami let, a i když se dosud hraje, autorovi slogan už k ničemu není, protože píseň s ním už je nahraná. Stejně tak slogan nepoužila žádná jiná politická strana. Jde tedy o slogan nevyužitý, a navíc se o něj pravděpodobně majitel autorských práv nestará. Má snad textař slogan vytesaný do mramoru? Nemá! Proto je přirozeným právem squatterů slogan využít, i když je cizí, zcela stejně, jako je jejich právem bydlet v nevyužitých a zanedbaných cizích domech.

Maloměšťácká společnost

Strana zelených podporuje squatting odjakživa. V programu ho sice neměli, ale jen z pokrytectví. V roce 2017 tehdejší předseda strany Matěj Stropnický řekl: „Shodli jsme se na tom, že ve volebním programu nebudou tři témata: gender, squatting a migrace. Řekli jsme si, že tato tři slova vzbuzují ve společnosti tolik vášně, že Zeleným nestojí za to obětovat ochranu životního prostředí těmto zdaleka ne tak podstatným otázkám. Jsme strana, která respektuje soukromé vlastnictví, a squatting pro nás je zajímavý kulturní projev, ale nepálí většinu veřejnosti. Pokud se chceme dostat do sněmovny, musíme řešit věci, které řeší většina veřejnosti. Čili o squattingu česká veřejnost od Strany zelených do voleb neuslyší.“ Takže – báli se, že by propagací squattingu naštvali lidi.

Ale co si o tom skutečně myslí? Pan Stropnický iDNES.cz v rozhovoru v témže roce sdělil: „Squatting považuji jednak za projev autonomní kultury, jednak za kritiku společnosti, v níž vlastnictví je deklarováno jako nedotknutelná hodnota.“

Založme stranu pedofilů!

Proto nemůže skutečnost, že svoje myšlenky uvádějí do praxe, nikoho překvapit. Fetišizace autorských práv je pro mladou levici stejně společensky škodlivá jako fetišizace vlastnických práv k nemovitostem, tak co by neužívali cizí text...

Neměli bychom se s tou myšlenkou ztotožnit? Užívání cizích domů, textů a sloganů je podle Strany zelených OK. Nepřišel čas otestovat je v praxi? Já na to nemám čas, ale nemohl by nějaký aktivista zkusit založit partaj pedofilů, která propaguje legální sex s dětmi od šesti let, pod názvem Strana zelených?