Americký dobrodruh Richard Halliburton

Americký dobrodruh Richard Halliburton Zdroj: Profimedia.cz

Americký dobrodruh Richard Halliburton
Americký dobrodruh Richard Halliburton
3
Fotogalerie

Americký dobrodruh Richard Halliburton: Přes Alpy na slonovi ve stopách Hannibala

Po široké cestě v italských Alpách kráčí slon. Vlastně slonice. Jmenuje se Elysabethe a kromě přechodu Alp je její silnou stránkou hudba. Umí totiž hrát na foukací harmoniku. No a na hřbetě nesedí Hannibal, ale Halliburton. Richard Halliburton, americký dobrodruh a spisovatel, který se rozhodl přejít Alpy na slonovi 2163 let po slavném kartaginském generálovi.

V roce 1935 to byl i trochu vojenský podnik – Mussolini se připravoval na vpád do Habeše a rozhodl se, že armáda si zaslouží kvalitní horskou přípravu. No a když italští vojáci uviděli slona, mysleli si, že Habešané byli tentokrát rychlejší...

Halliburton zahájil svou cestovatelskou kariéru v devatenácti letech – nechal se najmout jako námořník na loď s dobytkem a prošel se Paříží i Londýnem. Po návratu nastoupil na univerzitu, získal titul bakaláře a pak znovu vyrazil do světa.

Ztracený Mořský drak

Cestoval nalehko, spal u místních, zpočátku své cesty financoval z honorářů za novinové články. Později zbohatl na své první knize Královská cesta za romantikou, ale skromný a dobrodružný styl cestování nezměnil. V Mexiku se vydal po stopách Hernána Cortéze, ve Středomoří plul v symbolické brázdě za Odysseovou lodí, přeplaval Panamský průplav a Dardanely. Od roku 1930 začal brázdit světovou oblohu ve svém letadle jménem Létající koberec, vydával knihy – a pak dostal ten nápad se slonem a Alpami. A vyšlo to – i když původní plán dojít až do Říma musel vzdát, protože jeho slonici vypůjčené z cirkusu se objevily na nohou boláky.

O čtyři roky později se Halliburton pustil do dalšího šíleného kousku. Když byl v roce 1937 uveden do provozu nejdelší visutý most světa Golden Gate v San Francisku, rozhodl se připlout až pod něj z Číny v džunce. Když 4. března 1939 vyplul z Hongkongu, podle místních expertů v podstatě neměl naději. Špatně postavená loď, slabý motor a místo námořníků kamarádi. Pětadvacátého března vyslal Mořský drak poslední depeši: „Bouře od jihu. Déšť, vichr. Do levoboku teče, voda v podpalubí. Máme se skvěle. Přáli byste si být tady místo nás.“ A pak se Mořský drak, Richard Halliburton a 14 členů posádky ztratili navždy.


Fakta o slonech a lidech

  • Richard Halliburton se narodil v roce 1900 v Tennessee a zemřel o 39 let později v Tichém oceánu, asi 1000 km západně od atolu Midway.
  • Během života patřil mezi americké celebrity. Přátelil se s prezidentem Herbertem Hooverem, Charliem Chaplinem a Douglasem Fairbanksem i spolužákem z Princetonu Francisem Scottem Fitzgeraldem.
  • Celé jméno jeho slonice znělo Elysabethe Dalrymple a před cestou ještě absolvovala výcvik v odolnosti proti hluku automobilů.
  • Během alpského výletu jelo před slonicí nákladní auto s pící a upozorňovalo protijedoucí motoristy na přítomnost Elysabethe v jízdní dráze.