Jana Maláčová po koaliční radě (1.4.2019)

Jana Maláčová po koaliční radě (1.4.2019) Zdroj: Foto Blesk - Tonda Tran

Důchodová nereforma: Maláčová má ekonomické vzdělání z Londýna, ale opice daně neplatí

Starobní důchody nejsou žádná legrace. Jednak se týkají téměř čtvrtiny obyvatel ČR – nyní 2,4 milionu – a z rozpočtu na ně jdou každoročně stovky miliard korun. Důchodová reforma je stále v nedohlednu a jediné, čeho je nynější vláda zatím schopna, je trochu štědřejší valorizace penzí.

Přesto může být debata o důchodech zábavná, jak se ukázalo i v nedělních Otázkách Václava Moravce. Byť chvílemi to byla spíše smutná podívaná. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová opět prokázala, že jejím ambicím – zjevně posíleným i nedávným zvolením místopředsedkyní ČSSD – nestojí v cestě ani takové drobnosti, jako je státní rozpočet. Neboli, kolik peněz vlastně stát má.

„Ty přednášky o rozpočtové odpovědnosti a o tom, kde na to vzít, jsou, myslím, nemístné,“ pravila. A když si uvědomila, co právě řekla, tak trošku zmírnila: „…jsou prostě izolované a nesmějí být centrem politického zájmu naší debaty.“ A proč? Protože paní ministryně má své poslání: „Já mám tu úlohu složitější, já musím chránit lidi před chudobou, zejména ty starší, a zároveň se snažím být rozpočtově odpovědná.“ A nejspíš aby uklidnila diváky – a zvláště ty, z jejichž kapes peníze na její „složitější úlohu“ putují – připomněla, že má ekonomické vzdělání, a to dokonce z Londýna. „Rozpočet a rozpočtová odpovědnost je důležitá. Ale nesmí to být jen o číslech,“ shrnula. Ale tak jistě.

Zdravý rozum

Jejímu spoludebatérovi, europoslanci za TOP 09 Luďku Niedermayerovi, tak nezbylo, než připomenout vcelku banální skutečnost, že „stát nemůže dlouhodobě vydávat více peněz, než získává“. A že břímě důchodové reformy někdo nést bude muset: „Kdo jiný může nést ty náklady, než občané? Opice daně neplatí.“ S první tezí by šlo polemizovat, u druhé ale není o čem.

Ale zpátky k ministryni Maláčové. Již několikrát prokázala, že nemá problém se vymezit vůči silnějšímu koaličnímu partnerovi, myšleno hnutí ANO. A platí to i naopak. Premiér Andrej Babiš na adresu jejího úřadu nedávno prohlásil: „Má tam prodražené IT, má tam různé poradenské smlouvy za desítky milionů… Nech už začne konečně řídit ten resort.“

V nedělní Partii na TV Prima, kde si opět užíval luxusu absence protivníka, byl premiér obecnější. „Měli by pracovat, měli by šetřit, měli by řídit ta ministerstva, možná méně cestovat a samozřejmě si pohlídat, co ti jejich úředníci dělají,“ řekl směrem k členům vlády. A o případných obměnách v kabinetu trochu tajemně dodal: „Já jsem to nevyloučil, ani to nevylučuju.“

Ministryně Maláčová se ale vzhledem ke svému silnému stranickému postavení nejspíš bát nemusí. A to přesto, že „pan premiér pravidelně mění názor“, jak připomněla v neděli na ČT. Nezbývá tedy, než doufat, že si zachováme zdravý rozum – jak dodala. A to i v rozpočtové otázce….