David Smoljak a Jan Jarolím

David Smoljak a Jan Jarolím Zdroj: ČTK

Doplňovací volby na Praze 9 skončily. Senátorem bude starosta Jarolím, nebo scenárista Smoljak

Novým senátorem za Prahu 9 bude její starosta Jan Jarolím (ODS), nebo scenárista David Smoljak (za Starosty). Voliči jim v prvním kole doplňovacích voleb, které dnes skončilo, dali přednost před dalšími osmi kandidáty. K volbám přišlo 18,48 procenta oprávněných voličů. Vyplývá to z výsledků, které Český statistický úřad zveřejnil na volebním webu.

O tom, kdo z dvojice nahradí Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která na mandát rezignovala ze zdravotních důvodů, se rozhodne za týden ve druhém kole. Jarolím, kandidát ODS s podporou lidovců a Svobodných, získal 24,25 procenta hlasů a Smoljak 23,53 procenta. Volební účast 18,48 procenta byla výrazně nižší než v roce 2014, kdy v prvním kole hlasovalo pro svého kandidáta do Senátu 37,14 procenta lidí. Tehdy však nešlo o doplňovací volby.

V poli poražených skončili mimo jiné bývalí senátoři Eva Syková a Libor Michálek, kteří se pokoušeli o návrat do horní komory i loni na podzim. Bývalá senátorka za ČSSD Syková tehdy obhajovala mandát za ANO, nyní kandidovala za uskupení Pro Zdraví a Sport. Michálek se o totéž pokoušel jako kandidát Pirátů, nyní za hnutí Vize pro Česko.

O přízeň voličů se rovněž ucházel učitel Petr Daubner (Piráti), který s 13,94 procenta hlasů skončil na třetím místě. TOP 09 do voleb o senátorské křeslo postavila předsedu České společnosti pro rozvoj bydlení Martina Kroha a kandidátem ANO byl bezpečnostní expert a pedagog Martin Hrubčík. SPD do voleb ze svých řad vyslala živnostníka Pavla Pešana, komunisté svého prvního místopředsedu Petra Šimůnka. Bývalý poslanec ČSSD a primář interny z Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba kandidoval za Českou Suverenitu.