Tommy Robinson

Tommy Robinson Zdroj: Archiv CNC, Profimedia

Tommy Robinson
Tommy Robinson
Tommy Robinson
Tommy Robinson
Milan Pour (ANO)
7
Fotogalerie

Pražskou návštěvu anglického aktivisty Robinsona zabila politická korektnost i on sám

Angličan Tommy Robinson (36) je v poslední době jedním z nejznámějších aktivistů světa. Proslavil se loni spory s britskou justicí, když se snažil veřejnosti zprostředkovat autentický pohled na odporný gang pákistánských pedofilů a vyděračů. Často také vystupuje proti radikálnímu islámu. V minulosti byl ale také několikrát odsouzen za různé delikty. Tento „politický chuligán“ byl pozván do Prahy, aby v pátek promluvil na konferenci ve sněmovně. Ta ale byla kvůli nesmyslné politické korektnosti zrušena. A to je chyba. Zakazovat myšlenky je absurdní a nebezpečné.

Tommy Robinson je ve svých postojích často velmi radikální. Proto dostává i hodně nálepek. Je označován za rasistu (on ale tvrdí, že má třeba i černošské přátele), za antisemitu (přestože podporuje Izrael) či islamofoba (protože léta bojuje proti muslimskému extremismu). Někteří čeští politici a komentátoři teď používali v jeho případě slovo „kriminálník“. Ano, v minulosti několikrát porušil zákon a byl za to i pravomocně odsouzen – za rvačku v opilosti, padělání cestovního pasu, či podvod. To všechno dokáže Robinson obsáhnout, proto na něj může někdo pohlížet z této stránky.

To by ale ještě pořád nemělo znamenat, že by ho měl někdo omezovat v právu říkat a zveřejňovat to, co si myslí. Zakazovat někomu projevit vlastní názor je cesta do pekel. A to i v tom případě, že s ním zásadně nesouhlasíme, a dokonce i tehdy, když je ten názor zcela nesprávný (podle nás) a někdy dokonce zvrhlý. Zakazovat by měl stát ty projevy, které vyzývají k použití násilí proti jednotlivci či nějaké skupině. Tak se to často dnes děje v mnoha zemích například v případě podpory terorismu.

Páteční konference, která se měla konat na půdě Poslanecké sněmovny a měla se jmenovat „Rodina a její práva v 21. století“, byla nakonec po tlaku nejrůznějších politiků, aktivistů a za přispění některých médií, zrušena. Důvod se jmenoval Tommy Robinson. Nakonec od něj dali ruce pryč i někteří pořadatelé konference, což je jejich ostuda. Tvrdili, že si o anglickém aktivistovi „nezjistili“ předem dostatek informací. To jen ukazuje, že někteří lidé buď nejsou moc chytří, nebo se prostě bojí hájit svobodu slova, která by pro nás měla být posvátná.

Tím neříkám, že Robinsona lze bezvýhradně podporovat a souhlasit s ním. Ale jeho dlouholetá kritika radikální islámu a upozorňování na problém muslimského extremismu, jsou ve své podstatě správné. Militantní islám je v současnosti jedním z největších nebezpečí pro naši civilizaci. To nelze nijak popřít a zamaskovat. Také Robinsonova práce na odhalování gangu pedofilů, jehož členové v Anglii znásilňovali nezletilé dívky a prodávali je v rámci novodobého systému otroctví, bylo pozitivní. Ostatně miliony Britů s ním v tom souhlasí. Jistě, porušil u toho některé zákony, které, jak je obvyklé v západních demokraciích, chrání často mohutně i práva obviněných.

Česká kauza Tommyho Robinsona, ale není v tomto směru u nás něčím novým. Zrušena kdysi byla i jedna z cest nizozemského buřiče a antiislamisty Geerta Wilderse do České republiky. V dubnu 2009 policie zdržela v Praze amerického publicistu Davida Dukea, který měl promluvit ke studentům Univerzity Karlovy. Stalo se tak proto, že Duke podle mnohých zpochybňuje holocaust. Byl proto u nás obviněn z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv. Američan byl ale po výslechu propuštěn a poté musel Česko opustit. Jenže v září toho samého roku státní zástupkyně jeho trestní stíhání zastavila, neboť v průběhu přípravného řízení nebyl opatřen žádný důkaz, který by jej usvědčoval z podílu na trestném činu. Jeho kniha se u nás dál prodávala. Šíření myšlenek tehdy bylo s velkým humbukem zakázáno, přestože ten člověk podle vyšetřovatelů nic nespáchal.

Sám Tommy Robinson i v Praze navíc dostál své pověsti poněkud nespolehlivého člověka. Taškařici kolem své návštěvy dokonal sám. Na pátek dopoledne totiž strana Česká solidarita, která mu pomáhala s organizováním a zabezpečením jeho cesty, svolala do svého sídla v Praze 7 tiskovou konferenci, na které měl vystoupit a také tam měl poskytnout rozhovory. Jenže Robinson nedorazil. Údajně ze zdravotních důvodů. V zákulisí se ovšem říká, že prostě v české metropoli moc „pařil“ a to byl ten pravý důvod jeho neúčasti, která dostala Českou suverenitu do zapeklité situace. Na pověsti to anglickému aktivistovi rozhodně nepřidalo.

Takže kromě hospodských řečí, kterým bylo přítomno jen několik lidí, jsme se od Tommyho Robinsona v Praze nedozvěděli vůbec nic. Může si za to on sám, ale i naprosto nesmyslná politická korektnost, která zabila plánovanou konferenci v Poslanecké sněmovně.