Video placeholde

Motorky místo samopalů. Ruský koncern Kalašnikov představil monstrum se dvěma koly. Zaujalo i Putina

Ruský koncern Kalašnikov Group se již dávno nespecializuje pouze na dlouhé střelné zbraně, ale má pod svými křídly značky z různých odvětví a mezi nimi i výrobce motocyklů Iž.

Vedle střelných zbraní produkuje ruský koncern mimo jiné i drony, lodě a oživuje ruskou značku Iž. Ta byla aktivním výrobcem motocyklů v letech 1933 až 2008 a po druhé světové válce její stroje vycházely z konstrukcí německé značky DKW a drtivá většina motocyklů této značky byla poháněna jednoduchými dvoutakty o objemu do 350 cm3.

V současnosti Kalašnikov Group využívá značku Iž v případě motocyklů pro endura, která jsou poháněna elektromotory. Tyto stroje jsou produkovány pro armádní nasazení, pro policejní a statní útvary, ale rovněž i pro civilní trh. Elektrická endura má u značky Iž v letošním roce doplnit velký cruiser, který byl odhalen v létě loňského roku. Tento stroj je podobně jako automobily značky Aurus součástí státního projektu Průvod (Kortěž) a jako součást své kolony jej schválil ruský prezident Vladimir Putin.

Více se dočtete na webu Auto.cz >>>