Kurt Cobain

Kurt Cobain Zdroj: Foto: ara

Dvanáctiletý Kurt.
Kurt s manželkou Courtney a jejich dcerou Frances.
Kurt Cobain
Kurt Cobain
Kurt Cobain
39
Fotogalerie

Kurt Cobain: Smrt psychopatické ikony a poslední opravdové rockové hvězdy. Byla to skutečně sebevražda?

Mým rodičům zavraždil jejich idol - Johna Lennona - psychopatický fanoušek Mark Chapman. Psychopatická ikona mé generace se zabila sama. Ten den si budu pamatovat celý život. Bylo pár minut po sedmé, když mi do studia Radia 1 volal nějaký posluchač: "Zahraj Nirvanu!" Takhle poránu se mi žádný grungeový nářez pouštět do éteru nechtělo. Telefonující mě však velice rychle přesvědčil, stačilo říct jedinou větu: "Právě hlásili ve zprávách, že Kurt Cobain spáchal sebevraždu." 

Oficiální verze zněla: "Zpěvák rockové skupiny Nirvana byl dnes ráno nalezen mrtev ve svém domě. Cobain zemřel pravděpodobně přede dvěma dny na následky rány ze střelné zbraně, která zasáhla obličej. Nebylo tajemstvím, že zpěvák měl déletrvající problémy s heroinem, ke kterému jej dovedly trvalé žaludeční bolesti. Jak prohlásil letos v lednu v časopise Rolling Stone, několikrát ho už dovedly na pokraj sebevraždy. Přesto je Cobainova smrt pro celý hudební svět velkým překvapením."

Tak jako má každé nečekané úmrtí svou oficiální verzi, tak má i verzi neoficiální a mnohem přitažlivější. Ostatně dodnes se traduje, že se Jim Morrison ve skutečnosti předávkoval, Elvis Presley žije a Marilyn Monroeovou zabila CIA. A stejně tak i fanoušci Kurta Cobaina tvrdí: "Žádná sebevražda, byla to sprostá vražda!"

Pátého dubna 1994

Vzal krabici od doutníků a vyndal z ní igelitový sáček s uhlově černým mexickým heroinem za sto dolarů. Vzal si z něj hrstku o velikosti dvou kostek cukru a nasypal ho na lžíci. Systematicky a zkušeně si připravil heroin a stříkačku a vpíchl si ji do paže hned nad loktem, kousek od vytetovaného K. Teď si musí pospíšit. Všechno mu mizelo v mlze. Vzal těžkou kulovnici a vložil si ji do úst proti hornímu patru. A pak byl najednou pryč.

Tak popisuje poslední okamžiky Kurta Cobaina (20. února 1967 - 5. dubna 1994) jeho životopisec Charles R. Cross v knize Těžší než nebe. Mohlo to tak být a nemuselo. Jisté je pouze to, že v pátek 8. dubna brzy ráno dorazil na Lake Washington Boulevard 171 v Seattlu elektrikář Gary Smith. Už od čtvrtka zde s kolegy zaváděli nový bezpečnostní systém. Smith zrovna pracoval poblíž skleníku a nahlédl dovnitř. "Na zemi tam leželo tělo. Myslel jsem, že je to figurína, ale pak jsem si všiml, že má v pravém uchu krev," vypověděl posléze do protokolu.

Za několik minut už zprávu o mrtvole v domě Cobainových vysílala seattleská rozhlasová stanice KXRX, do hodiny obletěla celý svět. Dokonce dřív, než se potvrdilo, že jde skutečně o tělo Kurta Cobaina. To dosvědčily až otisky prstů sejmuté z kulovnice - shodovaly se s otisky vedenými v záznamu o zatčení z důvodů domácího násilí. Jen čtyři štítky s otisky se nedaly identifikovat, což později bude hlavním argumentem všech zastánců teorie o Cobainově vraždě.

Podle doktora Hartshornea, který prováděl pitvu, byl důvod nečitelných otisků snadno vysvětlitelný: "Museli jsme Kurtovi zbraň z ruky vypáčit, protože ho již zachvátila posmrtná ztuhlost. Osobně jsem si jist, že na té zbrani Kurtovy otisky byly, protože ji svíral v ruce. Provedl jsem velice pečlivou pitvu, ale naprosto nic nenasvědčovalo tomu, že by se nejednalo o sebevraždu. I kdyby se dal zpochybnit ten, kdo zmáčkl spoušť, pak existují nesporné důkazy, že hladina heroinu v Cobainově těle byla natolik vysoká, že by nedokázal žít o moc déle, než vyšel výstřel z kulovnice." Ostatně i policie věnovala vyšetřování zvýšenou pozornost - přes čtyřicet dnů prošetřování a více než dvě stě hodin výslechů nejrůznějších svědků. I její závěr byl jasný - sebevražda. Potvrzoval ji i dopis na rozloučenou.

Courtney Love

Cobainova manželka a matka jejich dcery Frances Bean Cobainové, zpěvačka a herečka Courtney Love, byla v době tragédie hospitalizována v losangeleské protidrogové léčebně Exodus. Přihlásila se tam ve čtvrtek večer, poté, co ji policie zadržela na zvratky a krví potřísněném pokoji v hotelu Peninsula. Našli u ní stříkačku, nepopsaný bloček lékařských receptů a malý balíček, údajně s heroinem. O Kurtově smrti jí řekla její advokátka Rosemary Carrollová.

Neprodleně odletěly do Seattlu, dům už obléhaly televizní štáby a fanoušci. Courtney vešla do neuklizeného skleníku a namočila si ruce v Kurtově krvi. Klečela na podlaze, modlila se, kvílela a skučela, vzpínala krví zbrocené ruce a ječela: "Proč?!" Pak našla kousek Kurtovy lebky s vlasy, který umyla, vyšamponovala a schovala si ho. Pohřeb se konal 9. dubna. Courtney už nechala vyrobit sádrový odlitek Kurtových rukou, teď přistoupila v kapli k mrtvému tělu svého muže. Bylo to poprvé po deseti dnech, co ho viděla. Ležel na stole se zašitýma očima.

Courtney ho hladila po tvářích, mluvila na něj, pak mu odstřihla pramen vlasů a chomáček chlupů v ohanbí. Nakonec se na Kurta vyšplhala, obkročmo si na něj sedla, položila si mu hlavu na hruď a skučela: "Proč? Proč? Proč?" Tak to alespoň líčí očití svědci. Urnu s Kurtovým popelem obdržela Courtney přesně o týden později. Podle svých vlastních slov z ní odebrala plnou hrst popela a zbytek zakopala pod vrbou před domem. V květnu odjela s trochou popela do buddhistického kláštera Namgyal poblíž Ithaky. Nakonec se jí podařilo mnichy přesvědčit, aby jí dali rozhřešení, popel posvětili a vyrobili z něj památnou sošku tsatsa. Urna s Kurtovými ostatky zůstala zakopána na Lake Washington Boulevardu 171 až do roku 1997, kdy Courtney dům prodala. S Frances a Kurtovou urnou se pak odstěhovala do Beverly Hills.

V roce 1999 uplynulo pět let od Kurtovy sebevraždy a jeho matka Wendy se tohoto výročí rozhodla využít k poslednímu rozloučení se svým synem. Jedenatřicátého března, v den Památky padlých, uspořádala malé setkání nejbližších rodiných příslušníků, kdy šestiletá dcera Frances rozptýlila za přednesu buddhistické modlitby za Wendyiným domem zbylý popel do potoka McLane Creek. Popel se rozpustil a odplul s proudem.

Nájemná vražda?

Byla to sama Courtney, kdo si najal soukromého detektiva Toma Granta, aby pátral po Cobainovi, když utekl z protidrogové léčebny, zatímco ona byla v Los Angeles. Jenomže Kurt byl nezvěstný. Grant dokonce Courtney požádal, aby se vrátila do Seattlu a pomohla ho hledat. Podle jeho mínění trpěl sebevražednými sklony. Courtney to odmítla. Znovu se oba setkali až na Cobainově pohřbu. Krátce po něm se Grant nechal slyšet, že si svou cestou do LA Courtney akorát vytvořila skvělá alibi na dobu Kurtovy smrti.

Teď už po něm nikdo nechtěl, aby dál vyšetřoval, bylo to jeho vlastní rozhodnutí. Nejprve se mu podařilo zjistit, že Cobain zanechal dva dopisy na rozloučenou, což v prosinci potvrdila i Courtney. V rozhovoru pro časopis Rolling Stone dokonce přiznala, že v druhém dopise Cobain zmiňuje svou touhu se s ní dát rozvést. Dopis však nikdy nikdo neviděl, Courtney ho podle svých slov spálila. Tady Grant objevil důvod, proč by na Kurtově smrti mohla mít Courtney zájem – rozvodem by přišla o spoustu peněz, které Cobain vydělával.

Další nejasnost se objevila v tzv. římském incidentu - během turné se Cobain 4. března 1994 ocitl v římské nemocnici nadopovaný alkoholem a rohypnolem. Courtney to po jeho smrti označila za jeho první sebevražedný pokus. Grant však zjistil, že Cobain doktoru Gallettovi, který ho léčil, několikrát výslovně řekl, že nešlo o sebevražedný pokus – nevzpomínal si, jak se mu vražedný koktejl dostal do těla. Tím spíše, že lékařský předpis na značné množství rohypnolu byl vystaven na jméno Courtney Love.

Největší pozdvižení však vyvolala zpráva Eldona Hokea, zpěváka skupiny The Mentors. Sám se přihlásil na policii, kde uvedl, že mu Courtney Love tři měsíce před Cobainovou smrtí nabídla padesát tisíc dolarů, pokud jejího muže zabije. Courtney to při výslechu pochopitelně popřela. Hoke byl podroben výslechu na detektoru lži, podle něhož s jistotou na 99,7 procenta mluvil pravdu. Dne 18. dubna 1997 ho z domu odvedl neznámý muž, který si s ním chtěl v nedalekém baru promluvit o Cobainovi, vypověděli následně jeho spolubydlící. Druhý den byl Hoke nalezen na železniční trati v Riversidu mrtev.

Na závěr svého šetření vyzpovídal Tom Grant několik Cobainových nejbližších přátel. Mark Lanegan ze skupiny Screaming Trees uvedl, že Kurt za celou dobu jejich patnáctiletého přátelství neprojevil ani jednou sebevražedné sklony. Michael Stipe z R.E.M. prohlásil, že mu Kurt krátce před smrtí přislíbil, že ho navštíví v nahrávacím studiu, kde společně složí několik písní. Další z jeho kamarádů, Dylan Carlson, tvrdil, že se Kurt chystal odjet s dědečkem rybařit. "Dělal by člověk chystající se k sebevraždě takovéto plány?" ptá se Tom Grant. A navíc jsou zde ty nejasné otisky prstů.

To vše posloužilo, aby se internet zaplnil několika desítkami webových stránek, které detailně analyzují celý Cobainův život, a zejména jeho poslední dny - všechny končí jednoznačným přesvědčením, že šlo o vraždu. A tu podle mnohých spáchala jeho žena Courtney Love. Ještě za Cobainova života prosazovala skupina občanů z jeho rodného Aberdeenu, aby mu zde byla postavena socha. Nestalo se tak ani po Kurtově smrti. Pomník mu tedy vytvořili až fanoušci na webových stránkách. Sice virtuální, ale trvalý. I když by o něj Kurt Cobain v nejmenším nestál.

10 nezapomenutelných skladeb skupiny Nirvana

* 1. Smells Like Teen Spirit

Psal se rok 1990 a Kurta Cobaina zrovna okouzlila dvacetiletá bubenice skupiny Bikini Kill jménem Tobi Vail. O několik dní později napsala Tobiina spoluhráčka Kathleen Hannová na stěnu jeho ložnice: Kurt smells like Teen Spirit. Chtěla tím jen říct, že je Kurt cítit pubertálním deodorantem Teen Spirit, který používala Tobi - ovšem Kurtovi to přišlo velmi poetické. Za pár týdnů dostal Cobain od své přítelkyně kopačky a druhý den napsal skladbu Smells Like Teen Spirit. Tehdy ještě začínala slovy: "Kdo bude král a královna všech vyděděných teenagerů?" Kurt pořád ještě doufal, že to bude on a Tobi. Nakonec tento verš z písně vyškrtl, takže z pódia nikdy nezazněl. Dokonce se tahle skladba původně neměla objevit ani na desce Nevermind - Cobain měl strach, že publikum odhalí, že se píseň až příliš podobá jedné skladbě od bostonské skupiny Pixies. Nepoznalo. A tak vznikl největší hit skupiny Nirvana, nejslavnější píseň devadesátých let, hymna grungeového hnutí.

2. Polly

Krutá a temná píseň, původně nazvaná Hitchhiker. Jediná, během níž kapela při koncertech zůstávala zcela nehybná. Cobain ji napsal poté, co si v roce 1987 přečetl v novinách zprávu o únosu čtrnáctileté dívky, která byla následně opakovaně znásilněna a znetvořena břitvou a opalovací lampou. Dívce se nakonec podařilo utéci a její únosce Gerald Friend skončil ve vězení. Cobain tento příběh popsal z Friendovy perspektivy, na pozadí chytlavé melodie zde rozehrává vnitřní dialog a zpívá: "Je prostě tak nudná jako já ." Když Bob Dylan na jednom koncertě slyšel tuhle píseň, prohlásil: "Ten kluk má skutečně srdce." Nikoliv tak dva muži, kteří krátce po vydání písně Polly na desce Nevermind znásilnili mladou dívku - do ucha jí při tom zpívali právě tuhle skladbu.

3. Come As You Are

Otevřené pozvání do klubu vyděděnců, jakým byl na střední škole i Kurt Cobain. Se spolužáky ho pojila jen hudba. Později se kvůli této skladbě skupina Killing Joke neúspěšně pokoušela Nirvanu žalovat - údajně jim ukradla riff z jejich písně Eighties.

4. Something In The Way

Relativně nejasný příběh, šeptem zpívaný do zvuků akustické kytary, vypráví o tom, jak se sedmnáctiletý Cobain pohádal s matkou, odešel z domova a žil nějaký čas pod mostem Young Street na řece Wishkah. Tehdy mu to prý přišlo romantické.

5. Rape Me

Původně Cobain tuhle skladbu napsal po dokončení desky Nevermind jako dovětek k písni Polly. V době natáčení alba In Utero se k písni vrátil a kdysi doslovný výklad (Znásilni mě) proměnil v ironický útok proti médiím, která ho v té době podle jeho mínění již dva roky vyloženě terorizovala. Celá skladba začíná parafrází na tehdy již legendární kytarový riff ze Smells Like Teen Spirits a Cobainův pasívní tón, který je slyšet i ve vykřičeném finále, jasně svědčí o Cobainově rezignaci na bolest působenou jeho vlastní hvězdností.

6. All Apologies

Nejtruchlivější Cobainova skladba, v níž je sám k sobě nesnesitelně tvrdý a krutý. Nikdo tuhle píseň nedokázal podat tak emotivně jako on, byť se o to snažilo hodně zpěváků včetně Sinéad O`Connorové.

7. Lithium

V roce 1985 procházel Cobain obdobím, kdy si s rodiči moc nerozuměl a útočiště hledal v křesťanské rodině svého přítele Jesseho Reeda. V této písni popisuje měsíc strávený s Reedovými a přirovnává účinek víry na svou mysl k účinkům lithia, jinak prostředku proti depresím.

8. About A Girl

První milostná píseň Nirvany, tak trochu v duchu The Beatles. Cobain později přiznal, že před jejím napsáním poslouchal tři hodiny album Meet The Beatles, aby se dostal do správného duševního rozpoložení. Složil ji pro svou tehdejší přítelkyni Tracy Maranderovou poté, co mu začala vyhrožovat, že ho vyhodí ze svého bytu, pokud si okamžitě nenajde práci. "Potřebuji ohleduplnýho přítele/který mi dopřeje sluchu," zpívá zde Cobain za doprovodu tichého brnkání na kytaru. Je to tak křehká píseň, že ji Cobain vůbec nechtěl na první desku Nirvany zařadit. "Měli jsme podstatně víc písní jako About A Girl, ale rozhodli jsme se na album Bleach vybrat jen drsnější skladby." Nikdy sice své tehdejší dívce nepřiznal, že je to píseň o ní, ale nejspíš to sama pochopila - nechala ho u sebe bydlet další rok.

9. Heart-Shaped Box

Jedním z důvodů, proč v pořadí čtvrtá deska In Utero se tak výrazně lišila od Nevermind, byl silný vliv Courtney Love na Cobaina. Většina jeho nových písní byla ovlivněna jejich čerstvým vztahem, nejvíce skladba Heart-Shaped Box. Cobaina k jejímu vzniku inspiroval dárek od Courtney - dárek ve voňavé krabičce ve tvaru srdce. Nebyl by to však Cobain, kdyby se mu do textu nedostaly termíny obvykle spojované spíše s nemocemi a závislosmi - líčí zde, že se cítí být chycen do pasti a přinucen starat se o své blízké. Podle některých výkladů však jde o metaforu pro jeho vztah s heroinem.

10. I Hate Myself And Want To Die

Původně se takhle měla jmenovat třetí deska Nirvany, ale gramofonová firma zastávala názor, že jde o příliš radikální titul. Nakonec se tahle píseň nedostala na žádnou jejich desku a objevila se jenom na kompilaci The Beavis And Butt-Head Experience. Obsahuje mezihru, v níž Cobain čte Hlubokou myšlenku ze Saturday Night Live Jacka Handeyho.