Prezident Zeman na státní návštěvě Rakouska.

Prezident Zeman na státní návštěvě Rakouska. Zdroj: Jiří Ovčáček - Twitter

Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Rakouska, kde ho vítal Alexander Van der Bellen (3. 4. 2019)
Prezident Zeman na státní návštěvě Rakouska s prezidentem Alexanderem Van der Bellenem (3. 4. 2019)
Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Rakouska, kde ho vítal Alexander Van der Bellen (3. 4. 2019)
Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Rakouska, kde ho vítal Alexander Van der Bellen (3. 4. 2019)
Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Rakouska, kde ho vítal Alexander Van der Bellen (3. 4. 2019)
5
Fotogalerie

Zeman jednal v Rakousku o plavebním kanálu Dunaj-Odra-Labe

Český prezident Miloš Zeman se dnes sešel s rakouským ministrem dopravy Norbertem Hoferem. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ČTK po jednání na závěr třídenní prezidentovy návštěvy Rakouska sdělil, že hlavním tématem "přátelského jednání" byl projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe. Zeman požádal o přehodnocení zdrženlivého rakouského stanoviska vůči tomuto projektu. Hofer, kterého Zeman v jeho neúspěšné prezidentské kampani podpořil, přezkoumání rakouského postoje přislíbil.

"Pan prezident požádal o přehodnocení zdrženlivého stanoviska. Poukázal, že jde nejenom o dopravu, ale i o vodní hospodářství," řekl Ovčáček.

Zeman patří dlouhodobě mezi zanícené propagátory novodobé iniciativy na vznik vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Komise českého ministerstva dopravy nedávno navrhla dále pokračovat v přípravách vodního kanálu jen mezi Dunajem a Odrou, protože labská větev se jeví jako riziková.

"Ministr dopravy Norbert Hofer přislíbil, že rakouská strana záležitost přezkoumá a je ochotna se projektem zabývat," tlumočil Ovčáček výsledek jednání českého prezidenta s rakouským politikem.

Projekt by podle studie českého ministerstva dopravy stál přes 585 miliard korun, z toho labská větev více než 300 miliard korun. Podle zastánců projektu by koridor přinesl ekonomické možnosti, zároveň by pomohl skomírající lodní dopravě v České republice a umožnil lepší hospodaření s vodou. Ekologové naopak namítají, že koridor by zničil zbytky relativně přirozených ekosystémů střední Evropy a měl by výrazný dopad na krajinu a vodní režim v zemi.

Zeman si dnes na závěr své návštěvy alpské republiky poblíž Vídně prohlédne fragment kanálu, který byl ve 40. letech minulého století původně zamýšlen jako součást plánovaného propojení Dunaje a Odry, ale dnes slouží rekreačním účelům.

S Hoferem se Zeman setkal už během kampaně před rakouskými prezidentskými volbami v roce 2016, v nichž politik Svobodné strany Rakouska (FPÖ) kandidoval. Zeman ho tehdy přijetím na Hradě otevřeně podpořil, ale ve volbách nakonec zvítězil nynější rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Po středečním jednání s rakouským protějškem Zeman konstatoval, že vůči vodnímu koridoru Van der Bellen vyjádřil neutrální stanovisko.

Projekt vodního kanálu a dopravní infrastruktura patří mezi hlavní témata jednání českého prezidenta s rakouskými představiteli.

Pro Českou republiku je důležité také dokončení dálničního spojení Brno-Vídeň (D52) a Praha-České Budějovice-Linec prostřednictvím rozestavěné dálnice D3. V přípravě jsou smlouvy o výstavbě propojení českých a rakouských částí dálničních úseků.

Česká republika má rovněž zájem o zavedení přímých spěšných vlaků mezi Českými Budějovicemi a Vídní.

Český prezident má dnes na programu také setkání s rakouským sociálnědemokratickým (SPÖ) exkancléřem Franzem Vranitzkým, s hejtmany českých a rakouských příhraničních regionů a s vídeňským starostou Michaelem Ludwigem.