Obálky nových komiksů o Hellboyovi a barbaru Conanovi

Obálky nových komiksů o Hellboyovi a barbaru Conanovi Zdroj: Archiv nakladatelství Comics Centrum

Druhý kolosální svazek příběhů známého barbara, které v České republice dosud nevyšly
Ukázka z Půlnočního cirkusu
Obálka Půlnočního cirkusu
Obálka knihy, která volně navazuje na příběhy z předchozího Kolosálního Conana.
Opět se jedná o adaptaci několika původních povídek Roberta E. Howarda, které byly podle jeho poznámek rozvedeny a vytvořily tak jeden velký, chronologicky propojený celek
11
Fotogalerie

Hellboy má 25 let a chystá se další obří Conan

Do kin se pomalu, ale jistě blíží nové zpracování Hellboye, které zatím fanoušci čekají spíše s obavami, ale na druhou stranu jde o tak skvělou postavu, že jsou ochotni to risknout. K pětadvacetinám Hellboyovi u nás vyšel kraťas Půlnoční cirkus. A pak se taky připravuje další kolosální vydání Barbara Conana. Vše již bez překladatele Jana Kantůrka, který je už rok po smrti.

Jan Kantůrek je spojnicí obou komiksů, protože obě literární figury patřily k těm, na něž měl takříkajíc patent. Conana pro český trh objevil, jak se nám svěřil v rozhovoru, Hellboye překládal od 90. let, kdy se u nás začal objevovat na stránkách komiksového magazínu Crew. Hellboy u nás sice pětadvacet let nevychází, ale víc než dvacet už to také bude.

Zrod pekelného kluka

Možná je zbytečné připomínat, jak to celé začalo, ale jen tak pro jistotu… Mike Mignola „pekelného kluka“ načmáral komusi na Comic Conu, prostě démona. Popisek, který se mu stal osudným, přidal jako vtip. Pak už to šlo poměrně přímočaře – Mignola neobjevil pouze Hellboye, ale taky sám sebe. Spolu s hlavním hrdinou stvořil celé universum, které dnes čítá přes dvě stovky Hellboyových příběhů, několik spin-offů, prózy, film bude již třetí v pořadí… a tak bychom mohli pokračovat dál a dál.

Půlnoční cirkus, který vydalo Comics Centrum, se pak k oslavě hodí víc než dobře. Obsahuje totiž jeden z nejroztomilejších příběhů, který se vrací do roku 1948, kdy byl Hellboy ještě daleko více boy než hell. Spektakulární a opravdu krásně nakreslená podívaná zaznamenává, co se stalo, když Hellboy v noci utekl z domu. Knížka potěší každého fandu, protože na prokreslenou kresbu Duncana Fegreda je skutečně radost pohledět.

Kolosální Conan z Cimerie 

Překladu se po Janu Kantůrkovi chopila (a víceméně všech ostatních překladů nakladatelství) Alexandra Niklíčková. Nic nedrhne, je to pořád Hellboy, ale Jan Kantůrek, který zemřel před rokem (22. 3.), už se zkrátka jeho pětadvacetin nedočkal.

A nedočkal se ani dalšího kolosálního Conana, jehož první knihu překládal celou. Tentokrát se z jeho překladu můžeme těšit jen částečně, práci na něm již nedokončil. Pokud jste ji nestihli koupit, nemusíte zoufat, ani za ni dávat 15 000 a více (což je dnešní cena za kousek, kterého bylo vytištěno něco přes 800 výtisků), protože Comics Centrum začalo příběhy z ní vydávat v jednotlivých knihách malého formátu.

Každopádně pokud to máte rádi velké, máte teď opět šanci předplatit si knihu druhou, Kolosálního Conana z Cimerie, a dělat pak dlouhý nos na ty, kdož nepodlehli a budou hořce litovat. Rozsah je sice asi jen poloviční než minule, ale i tak bude 640 stran dost velká porce Cimeřana, abyste jí utloukli všechny, kdo mají námitky proti heroické fantasy. V knize naleznete celkem 26 sešitů komiksu, který vycházel původně v nakladatelství Dark Horse. Pokud tedy také patříte k fanouškům druhého nejslavnějšího barbara na světě (hned po Donaldu Trumpovi), půjde u vás doma o komiksovou událost sezóny.