Premiér Andrej Babiš se zlobí

Premiér Andrej Babiš se zlobí Zdroj: Blesk

Babiš se dívá do zrcadla a zlobí se. Na kontrolory, na ekonomy, na fakta, na čísla

Andrej Babiš se často zlobí, někdy skoro fňuká. Být politikem na špici je těžká věc, na rozdíl od firmy vás málo chválí. Teď se rozzlobil na šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu, podobně jako se zlobil i na Národní rozpočtovou radu. Mají ke stavu země kritické poznámky. Tím si zavařili, kverulanti!

Nejvyšší kontrolní úřad vydal další výroční zprávu, v níž hodnotí fungování České republiky. Podle ní ještě líp není. Naopak. Citujme ve zkratce: stát není schopen správně reagovat na změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Máme 'zasukovaný' stát, potřebné reformy se v řadě oblastí stále oddalují. Na splnění daňových povinností potřebují firmy 230 hodin, o 40 procent víc času, než je průměr zemí EU a Evropského sdružení volného obchodu. Některá opatření zavedená v rámci boje proti daňovým únikům byrokratickou zátěž ještě zvýšily. Ani dopravní stavby se nám nedaří, investoři se potýkají s množstvím nekoordinovaných právních předpisů, úředníci jsou motivováni k extenzivnímu výkladu zákona a proces projednávání se neustále řetězí…

Buldog Kala to schytal

Od premiéra to úřad schytal. Šéf NKÚ Miloslav Kala prý opakovaně dělá politiku, která mu nepřísluší. “Když chce jít do politiky, tak ať se vrátí do ČSSD, kde byl,“ připomněl Babiš stranickou příslušnost prezidenta NKÚ. Jenže právě s ČSSD Babiš už pátým rokem vládne, takže to asi nebude stranická politika, co Kalu ke kritice stavu státu vede.

To „opakované dělání politiky“ si připomeňme podrobněji. Miroslav Kala rozčílil Andreje Babiše i loňským dopisem prezidentu Zemanovi, v němž shrnul nálezy úřadu: kritizoval slabý výkon justice a úředníků, nízké investice státu, plýtvání, byrokracii, špatný výběr mýtného, neschopnost státu čelit zájmovým skupinám, dotační politiku atd. Babiš opět reagoval po svém, čili ukřivděně. Kala podle něj interpretuje čísla a fakta politicky a vystupuje proti němu. Šéfkontrolor Kala je ale na podobné ataky zvyklý, nerozhodí ho. Expremiér Topolánek o něm na sociálních sítích napsal, že je neoblomný, nenakoupitelný buldog, který svou práci bere jako svatou válku. "Tohle je první souboj, který Babiš nemůže vyhrát, ani s použitím těch nejodpudivějších nástrojů“, dodal.

No uvidíme, jak dlouho buldog Kala v úřadu vydrží.

Podobně vzal Andrej Babiš útokem i loňskou zprávu Národní rozpočtové rady o dlouhodobé neudržitelnosti veřejných financí. Experti přišli s tím, že kvůli stárnutí populace nám hrozí do padesáti let dluhová past, jako kdybychom žili v Řecku - pokud se nic zásadně nezmění. Andrej Babiš označil zprávu za neseriózní, radní nemají děsit lidi.

Tahle země nevzkvétá

Není divu, že pana premiéra tyhle zprávy, které nemá pod kontrolou, rozčilují. Myslí si, že vládne skvěle, země pod jeho rukama jen vzkvétá, ale šťouralové to nechtějí vidět. Upozorňují na fakt, že vlády, t.č. socialistů a hnutí ANO, ve skutečnosti nevládnou, pouze spravují stát.