Dětský tábor - ilustrační foto

Dětský tábor - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Příručka moderního fotra: Máte posichrovaný program na letní prázdniny? Už dnes je nejspíš pozdě

Zima sotva skončila, takže to člověku ani nepřijde, ale blíží se letní prázdniny. Je to tak. To dvouměsíční zlo, kdy jsou zavřené školky a školy. „Na to je přeci dost času,“ pomyslí si nezkušený rodič, aby potom v létě splakal nad výdělkem. Ne, není na to dost času a je dost možné, že už je pozdě.

Děti, hlavně ty malé potřebují program a režim. Velké děti se o sebe o prázdninách postarají sami tím, že budou brát drogy, poflakovat se s pochybnou partičkou nebo v patnácti otěhotní.

To děti předškolního věku a děti, dejme tomu do deseti, dvanácti let, ty potřebují jasně stanovený program.

Přes školní rok program supluje škola, školka nebo kroužky. Nic z toho přes prázdniny není. Prostě se zavřou brány institucí a ukaž, co umíš, rodiči.

Z nějakého důvodu k nám stále nedorazila plošná placená dvouměsíční dovolená přes letní prázdniny, takže rodiče musí chodit do práce, aby mohli svým dětem kupovat počítače, hračky a tablety. Tedy alespoň takto vnímá pracovní proces můj syn. S manželkou pracujeme, abychom mohli synovi kupovat věci. To je náš úděl.

To jsem ale odbočil.

Čas na bybybox

Přes prázdniny chodí rodiče do práce a je naprosto nepřijatelné nechat pětileté dítě samotné přes den doma.

A tady přichází na řadu plánování.

„Takže naši si ho vezmou první týden v červenci, potom jedeme na dovolenou, vaši si ho berou na dva dny po naši dovolený. To se teda vaši moc nepředvedli, poslouchej. To je jedno. Potom si jeden týden vezmu volno z práce já, jeden týden ty, no a máme tam ještě tři plonkový týdny, kdy jsme v prdeli a vůbec nevím, co budeme dělat.“ Takhle nějak vypadá obvyklý monolog nad kalendářem jednoho z rodičů.

Pokud rodič nemá v záloze hlídací babičky, je takzvaně nahraný, může to všechno zabalit a dítě odložit do babyboxu.

Zavést dítě do hlubokého lesa

I když ono nakonec nemusí být tak zle. Existuje totiž něco, čemu se říká dětský tábor. Chvála bohu za ně. Sice se za to platí, ale můžete tam dát dítě a máte vystaráno. Existují klasické letní tábory, kdy jsou děti v chatkách nebo ve stanech, anebo příměstské tábory. Ty fungují jako školky. Ráno tam dáte dítě a odpoledne si ho plné zážitků vyzvednete.

Tohle je tak ve zkratce rodičovo léto. Snažit se udat dítě, kde to jde. Není to skvělé léto. Není to báječné léto. Není to ani moc dobré léto, ale je to léto.

Teď ale přejdeme k ústřední myšlence. Zkušení rodiče vědí, že na plánování léta není nikdy dost brzy. Hlavně letní tábory mohou být v některých částech republiky natřískané dětmi už nyní. Snadno se pak stane, že někdy koncem května usednete k počítači, vyjedete si letní tábory a zjistíte, že už mají plno. Potom vám nezbývá nic jiného, než dát dítěti do uzlíčku bábovku, buzolu a malý nožík a zavést ho do hlubokého lesa, kde ho necháte jeho osudu.