Bitcoin – ilustrační foto

Bitcoin – ilustrační foto Zdroj: profimedia

Cena bitcoinu skokově vzrostla. Je nejdražší od listopadu

Kybernetická měna bitcoin se v únoru krátce zvýšila o 20 procent a dotkla se hranice 5000 dolarů (114 778 Kč), což je nejvyšší úroveň od loňského listopadu. Spolu s ní zpevnily i další digitální měny a ukončily tak tři měsíce stability na burze, jejíž hodnota dosahuje 160 miliard dolarů. Později kurz bitcoinu zisk mírně snížil a pohybuje se kolem 4800 dolarů. Nicméně není úplně jasné, co vzestup virtuálních měn způsobilo.

Spolu s bitcoinem zpevnily i další kryptoměny jako ether, ripple nebo litecoin. Poměrně velké výkyvy ceny bitcoinu nejsou úplně neobvyklé, nicméně s časem a dlouhodobým růstem ceny se velikost relativních výkyvů postupně snižuje, až do úterního skoku byl pak kurz od začátku letošního roku velmi stabulní.

Obchodníci se dohadují o tom, co stojí za dnešním růstem kurzů digitálních měn. Jak poznamenala investiční firma Kenetic Capital, trh kryptoměn je i přes velký růst v minulých letech v porovnání s ostatními trhy stále relativně malý a také emocionální. Je silně závislý na vlnách nadšení, což se možná přihodilo i dnes.