Český prezident Miloš Zeman a budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Český prezident Miloš Zeman a budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Zdroj: Blesk - Michal Protivanský a Reuters

Nezávislost soudců a státních zástupců v podání Miloše Zemana a Zuzany Čaputové. Je tam vůbec rozdíl?

Unie státních zástupců (USZ) se před pár dny relativně ostře a veřejně ohradila proti kritickým výrokům prezidenta republiky pana Miloše Zemana vůči vedoucímu olomouckých vrchních žalobců panu Ivo Ištvanovi. Prezidentova slova týkající se nedávných kroků Ištvanova týmu označila za nepodložená i za prokazatelně nepravdivá.

Někdo ze čtenářů si možná řekne, že takových výpadů létá éterem tolik, že to snad ani nemá cenu komentovat. Pakliže by se jednalo o ataky mezi politiky, tak by to určitě nestálo za komentář. Pokud se však do sebe vyhroceně pouští vrcholní státní zástupci a prezident, měla by se nám rozsvítit červená kontrolka.

To, že se USZ ohradila proti slovům Miloše Zemana, je v zásadě v pořadku. Jestliže prezident svým „neopakovatelným“ způsobem napadá jinou nezávislou složku státní moci, byť obě se nacházejí ve stejném pilíři moci výkonné, pak státní zástupci mají mít možnost se bránit. Pravda, je trochu nešťastné, že se vše děje přes média, nicméně tím kdo zasel semínko ostřejší diskuze, byl prezident Zeman, ne USZ. Akce zkrátka vede k reakci.

Avšak současně pro vyváženost pohledu musím napsat, že státní zastupitelství jsou sice nezávislá, nicméně nejsou nekritizovatelná. To by je vyvyšovalo do nedemokratických výšin. Proto nemůžu souhlasit s některými opakovanými mediálními prohlášeními, že prezident nesmí kritizovat justici a státní zastupitelství. Činit se tak určitě může, avšak méně agresivním (či dokonce dryáčnicím) způsobem, než tak aktuálně činí prezident republiky.

Čaputová vs. Zeman

Dodejme další prvek do složité mozaiky. Asi víte, že nedávno byla zvolená první prezidentka v dějinách Slovenska. Zuzana Čaputová ihned po zvolení mimo jiné řekla: Jako prezidentka budu vyvíjet maximální tlak na okamžité a systémové změny v policii, prokuratuře a soudnictví.

Autor glosy nechce být zlomyslný, ale představme si, že by Václav Klaus jako bývalý prezident či Miloš Zeman jako prezident současný řekli obdobná slova o „maximálním tlaku“ na justici! To by představitelům některých našich nevládních neziskovek asi praskla cévka.

Život je čím dál tím komplikovanější.

Autor je právník a publicista.