Lenka Dusilová

Lenka Dusilová Zdroj: Archiv APPLAUSE Booking

Barbora Mochová
David Kollar
Never Sol
Paolo Ranieri
Zabelov Group
5
Fotogalerie

Space X: Praha má nový hudební festival! Je zaměřen na současnou alternativní hudební scénu

Festival Space X proběhne v pátek 12. a v sobotu 13. dubna 2019. Na prolínání hudebních žánrů se návštěvníci mohou těšit v podzemních prostorách bývalého Domu uměleckého průmyslu v Charvátově ulici, kde nyní sídlí Divadlo X10, jen pár kroků od Národní třídy.

„Festival je určen primárně milovníkům alternativní a ambientní hudby s přesahy do dalších hudebních směrů.Představí špičky tohoto žánru z Česka i zahraničí. V Praze podobně zaměřený festival chybí, rozhodli jsme se ho pořádat, protože Divadlo X10 je multižánrovým, umělecky otevřeným prostorem,“ vysvětlila Lenka Havlíková, ředitelka divadla.

Mezi největší lákadla bezesporu patří Lenka Dusilová a úspěšný slovenský kytarista David Kollar, který spolupracoval s bubeníkem skupiny King Crimson Patem Mastelottem ve společné skupině KoMaRa. David Kollar vydal v roce 2018 desku Illusion of a Separate World s proslulým norským trumpetistou a mistrem ambientní hudby Arvem Henriksenem. V současnosti Kollar pravidelně koncertuje s Erickem Truffazem. Na pražské vystoupení přizval dalšího snivého trumpetistu Paola Ranieriho z Itálie.

Dorazí také česká pianistka a zpěvačka Barbora Mochowá, kterou doprovodí Unique Quartet. V rámci turné ke své nové desce na festivalu vystoupí česká uhrančivá zpěvačka Never Sol kombinující silné melodie s elektronikou. Na festivalu zahrají také například Irena a Vojtěch Havlovi, držitelé Českého lva za film Křižáček.

Hudební program doplní například výtvarný workshop Milli Janatkové, k vidění bude instalace ozvučených soch Martina Janíčka nebo výstavy obrazů Igora Hlavinky, Iva Pelichovského a výstava fotografií Iva Karáska.

Hlavním dramaturgem festivalu je Michal Kořán, který se celoživotně věnuje ambientu a byl hlavním dramaturgem a organizátorem nultého ročníku. V tomto roce se spojil s Divadlem X10, které festival pořádá ve svých prostorách a podílí se i na jeho dramaturgii.

Vstupenky lze koupit za 250 korun na jednotlivé dny pátek a sobotu, nebo dohromady na oba dva dny za 400 korun.

Více si přečtete na stránkách festivalu Space X >>>

Program:

pátek 12. 4. 2019:

18:00: Martin Janíček

18:15: Terezor feat. Mana Dark

19:00: Pavel Richter & syn

20:00: Barbora Mochowá & Unique Quartet

21:00: Lenka Dusilová

22:30: Irena & Vojtěch Havlovi

 

sobota 13. 4. 2019:

17:30: M/Á/J a Michaela Bartoňová

18:30: Zabelov Group

19:30: Never Sol

21:00: David Kollar a Paolo Ranieri

22:00: Prof. Neutrino