Zuzana Čaputová při prvním projevu po zvolení.

Zuzana Čaputová při prvním projevu po zvolení. Zdroj: Reuters

Zuzana Čaputová pro mnohé symbolizuje naději v nové, lepší zítřky
Zuzana Čaputová pro mnohé symbolizuje naději v nové, lepší zítřky
Zuzana Čaputová pro mnohé symbolizuje naději v nové, lepší zítřky
Tvář Čaputové vypadala dost unaveně a vyčerpaně. Kampaň vedla deset měsíců
Dosavadní prezident Andrej Kiska gratuluje nové prezidentce Zuzaně Čaputové
10
Fotogalerie

Prudká změna času: Slovensko se prý vítězstvím Čaputové přes noc změnilo ve slušnější zemi

Kdyby někdo sbíral informace o Slovensku jen ze sociálních sítí a online médií, měl by těžký problém se v nich zorientovat. Během posledního roku, konkrétně od vraždy Jána Kuciaka, by četl komentáře, reportáže a analýzy o tom, jak slovenský stát skrz naskrz prolézá mafie, novináři se bojí o život a ještě k tomu tam v parlamentu sedí otevření fašisti. Ze dne na den je ale všechno jinak!

Hned odpoledne po zvolení Zuzany Čaputové by se okrajový pozorovatel politiky v hlavním článku třetího nejčtenějšího zpravodajského webu dočetl, že „Slovensko mění regionální diskurz. Volbou Čaputové dalo střední Evropě lekci slušnosti.“ Z nejlajkovanějších reakcí komentátorů na Twitteru by zase třeba zjistil, že „naše oslavy nejsou naivní, Slovensko totiž vyslalo trochu naděje i do Česka“.

Prostě zmatek nad zmatek, kdo se v tom má vyznat. Na Slovensku přitom pořád vládne strana SMER složená z části z bývalých komunistů, z části z přímých spojek oligarchů a různých drobných či větších gangsterů. Její předseda nazývá novináře prostitutkami, místopředseda možná loni v létě pomáhal s únosem jednoho Vietnamce.

Asi jediný úspěšný a opravdu otevřený neonacista v evropské politice je taky Slovák, dokonce dělal hejtmana a jeho strana získala ve volbách 8 procent. Když se hejtmanem stal, psalo se u nás, že se Slovensko fašizuje. A tak dál, už to znáte.

Tedy ve zkratce: ještě nedávno mafií ovládaná a polofašistická země nám teď ukazuje záda a dává „lekci slušnosti“. Slovensko je prý ode dneška zničehonic vyspělá a zdravá demokracie západoevropského střihu, kterou my doženeme nejdříve za čtyři roky.

A teď si představte, co by se stalo, kdyby volby v Česku loni skončily o půldruhého procenta jinak a zvítězil by Jiří Drahoš. Komu všemu bychom tím dali lekci? Samozřejmě Maďarům, Polákům, Slovákům a nejspíš taky Britům, protože ti jsou teď taky nějací podezřelí. Byli bychom řádově slušnější společnost a měnili bychom diskurz celého regionu! Mávnutí voličova lístku může změnit svět.

Přitom třetina voličů Mariána Kotleby podle průzkumů volila ve druhém kole právě Čaputovou. Stali se z nich najednou liberální demokraté? Jestli ano, měl by tu informaci někdo co nejrychleji předat příslušným orgánům ve Vatikánu, na Slovensku se totiž dějí zázraky.

Nezaujatému pozorovateli z úvodu textu pak můžeme pro jeho duševní pohodu jen doporučit, aby už další komentáře a analýzy slovenských voleb nečetl.