Video placeholde

Babiš je teď nevinný, policie spekuluje, Čapí hnízdo možná vytáhli účelově, říká "pravá ruka" premiéra Havlíček

Propojuje nás orientace na výsledky. Šéfovi Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlu Havlíčkovi se dobře pracuje s Andrejem Babišem. Je jeho pravou rukou v otázkách výzkumu, inovací i živnostníků. Trestní stíhání premiéra mu nevadí. Dokud pravomocně nerozhodne soud, je podle něj Babiš nevinný. Problém nevidí ani v údajném střetu zájmů. Sám přitom tvrdí, že kvůli případné funkci ve vládě, o které se spekuluje, by podnikat přestal.

Havlíček by totiž nepřijmul nabídku, kvůli které by se sám do střetu zájmů dostal. To, že by se mohl stát ministrem, nevylučuje. Střet zájmů Andreje Babiše je podle něj sporný, protože dodržuje české zákony. Argumenty, které tvrzení o střetu zájmů potvrzují, příliš neuznává. Dodává, že podnikatelům by se nemělo ve vstupu do politiky bránit.

Trestní stíhání premiéra podle Havlíčka neznačí nic o jeho vině. Kauza Čapí hnízdo mohla být prý vytažená účelově před volbami. Říká, že média a taky policie spekulují. Případná obžaloba by byl jen další krok, který nic nemění. Klíčové je pro Havlíčka až případné pravomocné rozhodnutí soudu. Ten by měl určit i to, jestli přidělení dotací pro Čapí hnízdo bylo porušením pravidel, o čemž teď Havlíček přesvědčený není.

Havlíčkova asociace pracuje s vládou na opatřeních, které mají údajně výrazně ulehčit život živnostníkům a malým podnikatelům, mluví dokonce o revolučních opatřeních. Jde o zjednodušení placení odvodů do jedné platby, snížení počtu kontrol a zjednodušení podávání informací. EET je podle něj krok správným směrem a není bariérou pro podnikání. Má ale prý začít pomáhat i podnikatelům, ne jenom státu.

Jak udělat z Česka zemi budoucnosti? Jak by se měla EET podle Karla Havlíčka změnit? Proč mu nevadí, že jeho šéfa trestně stíhá policie? A stane se dalším členem vlády Andreje Babiše?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>