Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová. Dva levicová kandidáti na prezidenta reprezentují dva různé světy Slovenska

Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová. Dva levicová kandidáti na prezidenta reprezentují dva různé světy Slovenska Zdroj: Profimedia

Zuzana Čaputová s dcerou a příteleme Peterem, Maroš Šefčovič s manželkou Helenou
Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič v duelu před prezidentskými volbami
Prezidentské volby na Slovensku: Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič
Prezidentské volby na Slovensku: Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič
Prezidentské volby na Slovensku: Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič
26
Fotogalerie

Čaputová versus Šefčovič. Slovenské volby přehledně: Proč země volá po nové tváři

Dá-li se věřit sázkovým kancelářím, je sobotní druhé kolo slovenských prezidentských voleb předem rozhodnutou bitvou. Pokud byste si chtěli vsadit na levicově liberální kandidátku a zástupkyni širokého protificovského tábora Zuzanu Čaputovou, skoro se to ani nevyplatí, protože kursy se pohybují kolem 1 ku 1,1. To znamená, že za vsazenou sto korunu dostanete v případě jejího úspěchu 10 korun navíc, které stejně většinou sežere nějaký manipulační poplatek. Ano, místopředsedkyně strany Progresivní Slovensko je velkou favoritkou na to, že v sobotu porazí Maroše Šefčoviče, a stane se tak vůbec první prezidentkou v historii země i celé Visegrádské čtyřky.

S jejím výrazným náskokem z prvního kola nezahýbala ani poměrně ostrá kampaň před finálovou volbou. Její oponent pro druhé kolo – místopředseda Evropské komise, nezávislý kandidát s podporou vládní strany Smer – Maroš Šefčovič se okamžikem uzavření volebních místností v prvním kole proměnil v hodnotového konzervativce, který chrání křesťanské hodnoty a tradiční rodinu.

Druhé kolo slovenských prezidentských voleb sledujeme online >>>

Mnoho nových voličů mu to ale nepřineslo, a to i proto, že byl v minulosti komunistou a následně jednou z výrazných osobností evropských socialistů, kteří jsou všechno jen ne konzervativní vlastenci, do kterého se teď doma Šefčovič snažil stylizovat. Vedla ho k tomu snaha vymezit se vůči sociální liberálce a podporovatelce interrupcí i adopcí dětí osobami stejného pohlaví – Zuzaně Čaputové.

Šefčovič jako nově zrozený konzervativec chtěl také samozřejmě zapůsobit na voliče druhého a třetího v pořadí – levicového nacionalisty Harabina a radikálního pravičáka Kotleby. Jenže ti jen stěží mohli zapomenout, že kandidát s podporou Smeru a jeho předsedy Roberta Fica je ve skutečnosti „člověk z Bruselu“, kterého, diplomaticky řečeno, dost nemají rádi.

Slovensko: Dva světy

Dělící čára současné slovenské politiky ale navíc vede jinudy. Politice v zemi pod Tatrami po roce 1989 vždy dominovali silní muži s populistickým slovníkem. Vladimíra Mečiara v této roli nahradil Robert Fico. S vraždou Jána Kuciaka a jeho snoubenky ale velké části společnosti došla trpělivost a antificovský politický svět se před letošním výběrem hlavy státu silně zmobilizoval.

Proti kandidátům s ficovskou nálepkou by tito voliči zřejmě dali hlas i u nás pověstné tenisové raketě, pokud by na ní bylo vidět, že není spojená s „těmi zlými.“ Zuzana Čaputová ale v kampani určitě nebyla tímto případem a její osobnost přesně zapadla do poptávky po někom, kdo bude úplně jiný než tradiční slovenští „macho-politici“.

Díky tomu ji už v prvním kole volili Slováci, kteří by určitě normálně nepodpořili program levicově-liberálního uskupení Progresivní Slovensko, v němž je advokátka z Pezinku místopředsedkyní. Právě hlasy pravicových voličů a menšinových Maďarů daly před čtrnácti dny Čaputové náskok, který se jevil jako téměř nedostižný.

Útoky na Čaputovou

Šefčovič to zkoušel sociálními sliby. Sliboval například zavedení 13. důchodu. To není moc v prezidentských pravomocích, ale stejně tím nové voliče nenalákal. Vsadil proto i na osobní ataky na Zuzanu Čaputovou. Některé hrál sám, jiné nechal zveřejnit své spojence. Samotný místopředseda Evropské komise na soupeřku „vytáhl“ causu její problematické advokátní praxe, kterou jako koncipientka vykonávala daleko od svého bydliště a v realitě nemohla stíhat do advokátní kanceláře pravidelně dojíždět.

Mladí sociální demokraté zase „objevili“ dluhy firmy, v níž dříve působil bratr Zuzany Čaputové. Šefčovič v poslední předvolební debatě zkusil znevěrohodnit Čaputovou i tvrzením, že její kampaň před prvním kolem porušovala pravidla, když i v době předvolebního moratoria na politickou reklamu na facebooku kolovala Pohádka o statečné Zuzaně, kterou prý tábor Čaputové sponzoroval. Kandidátka toto tvrzení odmítla a zatím nic nenaznačuje, že by podobné útoky měly na slovenské voliče před rozhodující volbou nějaký vliv.

Průběh a výsledky druhého kola bude Reflex sledovat v sobotním online přenosu od 20:00. Volební místnosti se uzavřou následně v deset hodin večer a relativně rychle potom se ukáže, zda Slovensku bude opravdu mít první prezidentku.

Prezidentské volby na Slovensku budeme sledovat online od 20:00 >>>