Video placeholde

Profesor Storch: Hrozí vymírání a války o vodu, nemůže za to ale změna klimatu. Česko bude jiné, než myslíte

Se stavem přírody je to možná trochu jinak, než si myslíte. Profesor David Storch z Centra pro teoretická studia na Přírodovědecké fakultě UK tvrdí, že změna klimatu je sice problém, to hlavní nebezpečí je ale jinde. Jde o změnu zemědělské půdy, která může mít zásadní dopady i na vymírání druhů. O tom prý média informují zkresleně. Pravda ale je, že katastrofické vymírání zvířat skutečně hrozí a že jsme možná na jeho začátku.

Rychlost ubývání druhů je totiž varující, ale podobně se i v nedávné historii vymíralo často. Podle Storcha je možné, že se některé studie schválně zaměřují na populace, které mizí víc než ostatní. Některých zvířat totiž přibývá. Zásadní problém ale prý zcela jistě jsou počty hmyzu. Snižování může vést k ještě víc rozkolísané přírodě, na které jsme závislí. Storch přitom zdůrazňuje, že za vymíráním určitě není změna klimatu.

Největší nebezpečí totiž je ničení původních typů prostředí. Třeba kácení tropických pralesů kvůli pěstování palmy olejné. Ta se přidává do biopaliv, o kterých Storch říká, že to je naprosto zásadní chyba. V Česku pak mizí tradiční zemědělská krajina, kterou nahrazují třeba velké lány řepky. Moderní průmyslové zemědělství pak půdu ještě víc ničí. I to vede k tomu, že v ní ubývá podzemní vody.

Storch říká, že z vody bude brzy možná vůbec nejcennější komodita a že války o ni jsou nevyhnutelné. Nejde přitom o to, že by jí bylo v globálním měřítku málo, i kvůli tání ledovců. Lidí je naopak prostě moc. Voda se navíc často kvůli současnému způsobu zemědělství odvádí mimo svůj přirozený tok.

Jak se mění příroda v Africe, kam David Storch pravidelně jezdí? Proč bude Česko za pár desítek let vypadat úplně jinak, než si většina lidí myslí? V čem jsou některé kroky v rámci snahy o snižování emisí absurdní? A hrozí nakonec vymření i člověku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>