Andrej Babiš již najal první kultivátory internetových diskusí, druhá vlna přijde v nejbližších dnech.

Andrej Babiš již najal první kultivátory internetových diskusí, druhá vlna přijde v nejbližších dnech. Zdroj: profimedia

Úroveň internetových diskusí klesá. Andrej Babiš najímá kultivátory, dělají z internetu opět krásné místo

Téměř každý má dnes internet a tím pádem nabyl dojmu, že o jeho názory nesmí být svět ochuzen. Sociální sítě i diskuse pod články se tak plní balastem, kam si každý přihodí nějaký ten postřeh. Kumulují se zde lidé s různými názory i životními postoji a často tak dochází ke konfliktům. Výměny názorů pak pod rouškou anonymity či bezpečí domova bývají vyhnány do extrémů, kdy se pro vulgarity či vyhrožování nejde daleko.

„Takhle to už dál nejde. Internetové diskuse mají být výstavní skříní každého národa. No a my? Podívejte se na Facebook. Tadyhle nějaká jitrnice schvaluje teroristický útok na Novém Zélandu, druhá mu přitakává. Tadyhle se zase hádají odpůrci a příznivci očkování. No je mi z toho smutno,“ projel Andrej Babiš v rychlosti Facebook.

„Nejhorší to je na mém profilu, kde mi lidé nadávají do Burešů a estébáků!“ rozplakal se, když si projel komentáře pod posledním Prchalovým příspěvkem. Podle slov Andreje Babiše je třeba pozvednout úroveň diskusí na internetu. Z toho důvodu vláda najala takzvané kultivátory, kteří projíždějí internetové diskuse, vyhledávají konflikty a tyto se snaží urovnat.

Chystá se již druhá vlna kultivátorů, zaučí je ta první  

„Zatím pojedou kultivátoři jen ve zkušebním režimu. Máme rozpočet na dvacet odborníků. Pokud se osvědčí, jejich počet určitě navýšíme,“ vysvětluje Marek Zlámal, vládní svěřenec pro příjemné prostředí na internetu.

Již dnes se můžeme setkat na internetu s několika kultivátory. Tvoří takzvaný předvoj a ladí strategii pro další postup. „Naším úkolem je nejen kultivovat diskuse, ale rovněž vylepšovat strategie a každý den sledovat statistiky úspěšnosti. Je to nový obor, máme před sebou spoustu práce. Já věřím tomu, že jednoho dne uděláme z internetu opět krásné místo,“ zasnil se Jan Hroudek, jeden z deseti kultivátorů, kteří fungují na internetu již od pondělí a mají za úkol vypilovat techniky a zaučit druhou vlnu kultivátorů.

„Není to práce pro každého. Člověk musí mít silný žaludek, protože na internetových diskusích se setkáváme se zlobou v její nejkrystaličtější podobě. Je na nás kultivátorech, abychom tu zlobu mírnili. Například stačí napsat rozhořčenému uživateli, který kolem sebe sype jednu nadávku za druhou, že mu to dnes sluší a že má v lecčem pravdu. Pak se dotyčný uklidní. A o tom to je. Uklidnit lidi. Klidní lidé nemají potřebu nadávat a vyhrožovat,“ dodal kultivátor Hroudek.

Přítomnost kultivátorů na internetu bude jistě jen ku prospěchu. Zatím je jich příliš málo, aby to mělo nějaký zásadní dopad, ale i tak můžete zkusit jejich ostražitost v diskusi pod tímto článkem.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Kultivátory sice Andrej Babiš zatím nezavádí, ale kupování hlasů na sociálních sítích mu jde výborně.