Klíčoví muži hnutí ANO. Předseda Andrej Babiš a jeho pravá ruka první místopředseda Jaroslav Faltýnek (17. 2. 2019)

Klíčoví muži hnutí ANO. Předseda Andrej Babiš a jeho pravá ruka první místopředseda Jaroslav Faltýnek (17. 2. 2019) Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Kauza Faltýnek, Čapí hnízdo, zatčení zastupitelé... Z protikorupční politiky hnutí ANO je hadr

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO 2011 se kdysi představilo jako síla, která se rozhodla vstoupit do politiky především z toho důvodu, aby bojovala proti korupci. Alespoň se to snažila nakukat veřejnosti. Uplynulo pár let, ANO se dostalo k moci, má vliv a halasné sliby vzaly za své. Někteří jeho příznivci se dostali na stejnou trajektorii, jako ti, které v minulosti kritizovali. Jsou obvinění, vyšetřuje je policie, sedí ve vazbě a sledujeme jednu kauzu za druhou. V hlavní roli, jak jinak, je opět korupce.

Hnutí ANO je sice nadále velmi silné a jeho preference jsou utěšené, ale hlavním důvodem už není kdysi vzývaný protikorupční étos, ale slabost politických soupeřů. Ostatně někdejší nejsilnější porevoluční strany, ODS a ČSSD, se dopracovaly ke katastrofálním výsledků právě proto, že mnoho jejich členů bylo spojeno s korupčními kauzami nejenom na celostátní, ale i regionální úrovni.

Kocourkov v Poslanecké sněmovně

Až neuvěřitelným příkladem arogance moci bylo v tomto případě středeční jednání Poslanecké sněmovny, kde se rozebírala kauza možného ovlivňování mýtného tendru ze strany místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ten ve svých vystoupeních mlžil, na mnoho položených otázek neodpovídal a ve svých dřívějších a současných výpovědích si protiřečil.

To, co jsme mohli ve středu sledovat ve sněmovně, bylo zcela absurdní. Zda Jaroslav Faltánek hovořil pravdivě, nebo lhal, to nevíme, ale protože odmítl na pořád opakované dotazy odpovědět, působil velmi nedůvěryhodně. Zdálo se, že se ostatním poslancům i veřejnosti vysmívá. Pokud něco podobného dělá vysoký představitel strany, která měla údajně bojovat proti korupci, tak je to politický Kocourkov povýšený do nové polohy.

Některé dotazy měl k této věci zodpovědět i ministr dopravy Dan Ťok (nominovaný za ANO). Ten nepřišel, protože byl na služební cestě v cizině. Ovšem pouhé dvě hodiny po ukončení jednání ve sněmovně už seděl v pořadu České televize Události a komentáře…

Cinknuté zakázky v Brně

Mezitím sedí ve vazbě bývalý brněnský politik hnutí ANO Jiří Švachula (strana ho teď urychleně vyloučila, aby se od něj odstřihla). Vyšetřovatelé hovoří o možném zneužití mnoha milionů korun, o zmanipulovaných zakázkách a zcela nestandardním jednání. Švachula není sám, kdo se v posledních letech jako člen ANO mohl dostat do rozporu se zákonem. Podobně byl obviněn i Petr Liškutin z Brna, který byl také vyloučen z hnutí. Podle policejního obvinění byli tito lidé „členy zločinecké skupiny, která od roku 2014 fakticky paralyzovala řádné přidělování veřejných zakázek v centrální části Brna“.

Podle takto silného vyjádření to vypadá, že dlouholeté tažení proti korupci se u některých lidí z ANO krylo s kriminální činností, což představuje fatální selhání mechanismů nastavených v tomto politickém subjektu. Jistě, každý podobný prohřešek je příkladem individuálního lidského selhání, jenže hnutí ANO se nemůže vykroutit z toho, že těchto kauz přibývá. Nemluvě o známých problémech, které má stíhaný premiér Andrej Babiš.

Otázkou je, zda těchto nesnází hnutí ANO dokážou využít jeho političtí soupeři. První šanci dostanou v květnových volbách do Evropského parlamentu.