Učitelé ze Základní školy T. G. Masaryka ve Štětí to také vidí černě

Učitelé ze Základní školy T. G. Masaryka ve Štětí to také vidí černě Zdroj: Facebook

Den učitelů: Pedagogové přijdou na protest do škol v černém, rozhodne se i soutěž Zlatý Ámos

Medaile i protest. Den učitelů pedagogové prožijí nejen oslavami. Během dopoledne někteří z nich dostanou od ministra školství Roberta Plagy tradiční medaile ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ty jsou pro kantory nejvyšším státním oceněním pedagogické práce. Odpoledne rozhodne o nejoblíbezěnšjím učiteli roku, koná se totiž soutěž Zlatý Ámost, a to již jeho 26. ročník. Učitelé budou zároveň protestovat, řeada z nich ráno přijde do školy v černém. Kantoři tak chtějí protestovat proti současnému stavu školství.

Ve finále 26. ročníku tradiční ankety Zlatý Ámos porota dnes vybere nástupce učitele hudební výchovy, češtiny a angličtiny Davida Turka, který vyhrál loni. Rozhodovat se bude mezi pěti ženami a jedním mužem, kteří budou muset splnit několik soutěžních úkolů. 

Mezi šesti finalisty je Jana Bočková ze Střední průmyslové školy dopravní v Plzni, Pavlína Kopáčiková ze základní školy (ZŠ) ve Vacově, Radmila Lucová ze ZŠ Šumperk, Pavlína Strýčková ze ZŠ Kunovice, Eliška Vokáčová z gymnázia a středního odborného učiliště v Hlinsku a Jiří Palán ze ZŠ Větrný Jeníkov.

Vedle Zlatého Ámose volí dětská porota v soutěži každoročně Dětského Ámose a prostřednictvím SMS hlasování se vybírá Ámos sympaťák. V doprovodných anketách se rozhoduje o nejoblíbenějších učitelích některých předmětů. Ministerstvo školství vybírá Ámose češtináře a Ámose matematikáře, sponzoři ankety volí Ámose fyzikáře a Ámose chemikáře.

Vidíme to černě

Další učitelé převezmou dnes od ministra Plagy medaile ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Za dlouholetou vynikající pedagogickou činnost obdrží vybraní kantoři stříbrnou medaili 1. stupně. Bronzové medaile 2. stupně předá ministr pedagogům a ředitelům, kteří se starají o rozvoj školy, její modernizaci a zapojení do různých odborných soutěží nebo evropských projektů. Loni ministr medailemi ocenil celkem 40 učitelů. Ocenění se uděluje od roku 1992.

Část učitelů dnes zřejmě ve školách vyjádří svůj nesouhlas se současným stavem českého školství černým oblečením nebo černou páskou na ruce. Akcí Vidíme to černě chtějí upozornit zejména na nespokojenost s financováním a nejasnou vizí státu ve školství. Akci podporují spolek Pedagogická komora nebo Učitelská platforma.