Psycholog Ivan Douda

Psycholog Ivan Douda Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Alkohol a drogy působí v první fázi jako lék, říká psycholog Ivan Douda

Ivan Douda (75) byl lecčíms – psychoanalytikem, drogovým terapeutem, ale i nenápadným pražským playboyem. Jeho článek v Reflexu o pirátském návrhu na zdanění prostituce vyvolal poměrně velký ohlas. Proto jsme s ním udělali rozhovor o závislostech všeho druhu, legendárním docentu Skálovi i jeho mládí.

Ve svých článcích pro Reflex tvrdíte, že návykové látky, jako drogy a alkohol, nejsou zlem samy o sobě, ale zlo z nich dělají démoni uvnitř člověka. Jak to myslíte?

Ďábel je ukryt v člověku, ne v těch látkách. Velcí židovští myslitelé říkají, že Bůh není někde nahoře, ale v člověku. Kde je ovšem Bůh, musí být i ďábel a je svobodná volba, čemu dá člověk přednost. Vlády a státy bojují proti drogám a trestají lidi za jejich držení. Řešení je však v člověku.

Co je nejhlubší motivace nadměrného pití a konzumace drog?

Mám takovou teorii, že je to v první fázi nevědomý pokus o sebeléčbu. Lidé, kteří sahají po alkoholu a drogách, se v normálním životě nedovedou dost radovat a mají lehké deprese. Alkohol a drogy jdou proti stresům a úzkostem.

Takže v první fázi působí alkohol a droga jako lék?

Podle mě určitě. Problém je, že tito lidé to pak neuhlídají. Alkoholismus je ztráta kontroly v pití. Alkoholik v dalším životě už dokáže jen abstinovat, ale nedokáže pít s mírou. V určité chvíli přechází do etapy, kterou nazývám nevědomý pokus o pomalou sebevraždu. Víte, že vám to škodí, rozpadá se vám rodina, vyhazují vás z práce, ale přesto chlastáte a fetujete, čímž kráčíte vstříc předčasné smrti. To je paradox lidského života a současně staré faustovské téma – někdo ti nabízí slasti, jež tě nakonec setnou.

Existuje hranice, kdy se nevědomý pokus o léčbu už stává sebevraždou?

Za mého profesního mládí se tvrdilo, že dvě až tři procenta lidí jsou alkoholici nebo závislí. Dnes se označuje slovem závislý každý druhý. Hrozně nerad to slyším, protože považuju závislost za nevyléčitelnou diagnózu ve smyslu, že pít přestat můžeš, ale už do konce života zůstaneš abstinujícím alko­holikem. Dnes se slovem závislost označují i ti, co nadměrně pijí vodu, kafe nebo jsou jen nadměrně pracovití. Čeština prostě nemá překlad slova addiction. Je zde pojem dependent, což znamená závislý, ale addiction znamená jiný typ závislosti, to ještě není žádná diagnóza.

Jaká osobnost byl podle doktora Doudy Václav Havel? Jací jsme my Češi? A co říká o sexuálním apetytu? Velký rozhovor si přečtěte v zítřejším Reflexu.

Reflex 13/2019Reflex 13/2019|Archív