Andrej Babiš - ilustrační koláž

Andrej Babiš - ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Kauza Babiš? Konflikt mezi zločinem a úspěchem

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo skončilo. Pokud kauza doputuje k soudu, což je prý pravděpodobné, čeká českou scénu drama, jaké dosud nezažila. Soud bude řešit obrovský konflikt mezi zločinem a úspěchem. Že se Babiš dopustil zločinu, je podle všeho víc než pravděpodobné. Že má velký politický úspěch, lze vyjádřit i čísly. Kdyby on sám věděl, že se zločinu nedopustil, dávno by už udělal vše pro to, aby u soudu stanul. A jeho politický úspěch nejrůznější maléry nezmenšují. Možná by po odsouzení měl úspěch jako mučedník ještě větší.  

Ke spravedlivému odsouzení Babiše musí mít každý soud obrovskou odvahu a velkou míru nezávislosti. Obého se u nás dostává soudům v míře neveliké. Aby odsuzující rozsudek spravedlivě strávila politická a občanská veřejnost, je takřka nemožné.

Otázkou zůstává, co po pádu Babiše? ANO nemá osobnosti, které by byly schopné bez Babiše držet vládní moc, ale bez ANO se vládní koalice dohromady nedá. Z toho plynou všelijaké úvahy, že důležitější je to správné, ne to právní. Babišovi věrní žádnému odsouzení neuvěří. Babiš má jako jediný z našich politiků postavení vůdce. A toho věrní zbožňují. Kam až by svou víru hnali, neví se.

Ani opozice by odsouzení premiéra neuvítala, i když na řádném průběhu soudu musí a bude trvat. Ale na převzetí vládní moci nemá zatím dost voličů. Hodně lidí bude říkat, hlavně se musí za každou cenu vládnout. Ti, kteří budou říkat, hlavně musí platit za každou cenu zákon, budou působit jako žlučovití kverulanti. Přednost před spravedlností by měl soudem odsouzený a lidem volený premiér. Zločin a vůle lidu, pro politické vědy a literáty lahůdka, pro stát tragédie.

Pokud by u soudu vyšlo najevo, že se Babiš zločinu nedopustil, situaci by to nezlepšilo. Argumentace soudu by musela být nadpozemsky přesvědčivá a neprůstřelná, aby rozsudku uvěřila i ta veřejnost, která se už nyní obává, že soud nebude probíhat obvykle a nezávisle.

A pokud by k soudu vůbec nedošlo, ať už z promlčení nebo z nekonečných obstrukcí a odkladů, došlo by k tomu nejhoršímu vůbec: místo republiky ve středu Evropy bychom tu měli jakousi hnusnou pseudorepubliku svévole s politickou reprezentací lokajů a voličů, kteří spolknou všechno.