Indický premiér Naréndra Módí oznamuje v televizi úspěšné výsledky obranného testu.

Indický premiér Naréndra Módí oznamuje v televizi úspěšné výsledky obranného testu. Zdroj: ČTK

Indové sestřelili z oběžné dráhy satelit, testovali nový obranný systém

Indie sestřelila z oběžné dráhy kolem Země satelit a úspěšně tak vyzkoušela nový obranný systém. Oznámil to dnes v televizním projevu předseda indické vlády Naréndra Módí. Indie, jež vlastní jaderné zbraně, je po Číně, Rusku a USA teprve čtvrtým státem, kterému se to podařilo.

"Indie dnes dosáhla bezprecedentního úspěchu. Zaregistrovala se jako vesmírná mocnost," prohlásil podle tiskových agentur Módí spoluobčanům v krátkém přímo přenášeném proslovu. "Naši vědci sestřelili satelit umístěný na oběžné dráze ve výšce 300 kilometrů," oznámil.

Zároveň ujišťoval, že cílem Indie "je zajistit mír, nikoli vyvolat válečnou atmosféru". "Není to namířené proti žádné zemi," zdůraznil předseda vlády.

V posledních měsících se opět vyhrotilo napětí mezi Indií a sousedním Pákistánem, který je rovněž jadernou mocností. Nejprve v únoru kašmírští separatisté provedli sebevražedný atentát v indické části Kašmíru, který si vyžádal životy více než 40 členů indické polovojenské policie. V oblasti Kašmíru, na nějž si dělají nárok oba státy, pak následoval krátký ozbrojený střet, v němž zasáhly i bojové letouny a dělostřelectva.

Indie, v níž žije 1,3 miliardy obyvatel, má kromě zbrojního rovněž ambiciózní vesmírný program. Módí minulý rok oznámil, že Indie do 75. výročí získání nezávislosti v roce 2022 vypustí do vesmíru jako čtvrtý stát vlastní loď s posádkou.

Módí dnešní úspěšný test ve vývoji protidružicového systému oznámil dva týdny před zahájením parlamentních voleb. Hlasování proběhne v sedmi etapách od 11. dubna do 19. května a výsledky mají být známy 23. května, napsala agentura DPA.