Za ISIS bojují i ženy - ilustrační snímek

Za ISIS bojují i ženy - ilustrační snímek Zdroj: reprofoto/twitter

Bojovali za Islámský stát, pak se vrátili do Švédska. Třetina z nich se zapojila do kriminální činnosti

Podle zjištění švédské veřejnoprávní televize STV se zhruba každý třetí švédský bojovník, který se vrátí ze Sýrie, zapojí do kriminální činnosti. Podle novinářů Carin Fockové a Roger Janssona z redakce SVT se již vrátilo zpět z bojů v Sýrii zhruba 150 muslimů a muslimek ze Švédska, kteří bojovali v řadách teroristické organizace Islámský stát a dalších povstaleckých uskupeních.

Předpokládá se, že další více než stovka osob se ještě může vrátit. Švédští novináři zkoumali osudy 41 z těchto muslimů a muslimek, kteří se vrátili do Švédska, a zjistili, že 13 z nich je již odsouzeno či obviněno z kriminálních činů spáchaných po jejich návratu. Mezi zločiny, jež spáchali, patří například praní tzv. špinavých peněz, obchod s drogami, krádeže apod. Z těchto 41 osob je 12 žen, ale žádná nebyla zatím za nic odsouzená ani obviněná.

Jako příklad bojovníka, který se vrátil domů, je ve švédských médiích uváděn Mubashir Qadar, který odešel do Sýrie se svými bratry a vrátil se nakonec sám (jeho bratři byli v bojích zabiti). Mubashir se po návratu do Švédska začal chovat násilnicky a v současné době je vyšetřován pro závažné zločiny.

Švédské úřady už s imigrací brzdí

Ve švédských médiích se v únoru letošního roku objevil rozhovor se švédskou muslimkou, která před několika roky odešla do řad teroristické organizace Islámský stát a teď je zadržovaná kurdskými bojovníky. Tvrdí, že změnila své názory, odchod k Islámskému státu vidí jako chybu a diví se, proč ji nechtějí švédské úřady pomoci s návratem do Švédska.

Představitele švédské tajné policie SÄPO (Säkerhetspolisen) odmítli novinářům z SVT říci cokoliv k opatřením namířeným proti vracejícím se bojovníkům Islámského státu, pouze potvrdili, že tajná služba koordinuje s dalšími švédskými orgány protiopatření proti navracejícím se bojovníkům ze Sýrie.