Vladimír Furdík jako Noční král v seriálu Hra o trůny

Vladimír Furdík jako Noční král v seriálu Hra o trůny Zdroj: IMDB

Vladimír Furdík v seriálu Hra o trůny dubloval postavu Arthura Dayna během boje u Věže radosti
Vladimír Furdík coby strážce vesmírné lodě Prometheus
Vladimír Furdík, slovenský kaskadér a herec
Vladimír Furdík jako Noční král v seriálu Hra o trůny
Postava Nočního krále je vrcholem kariéry Vladimíra Furdíka
9
Fotogalerie

Noční král ze seriálu Hry o trůny: Tajemnou postavu hraje slovenský kaskadér. Má pozoruhodnou kariéru

Noční král je v seriálu Hra o trůny dosud tajemnou postavou. Dlouho se zdálo, že jednoznačně zápornou, až se v jednom z posledních dílů objevil ve své lidské podobě ve chvíli, kdy ho Děti lesa proměňovaly. Teď vede Bílé chodce, s mrtvým drakem rozprášil Zeď a v osmé sérii se jistě dočká svých hvězdných chvil. Znáte herce, slovenského kaskadéra Vladimíra Furdíka, který ho hraje?

Do páté série hrál Nočního krále Richard Brake, od šesté řady přebral roli Slovák Vladimír Furdík. Kaskadér, který příští rok oslaví padesátku, působí v Hollywoodu už od roku 1990, proto ho také donedávna příliš neznali ani na Slovensku. Životní role ve Hře o trůny to změnila a “na stará kolena” Furdíka proslavila i v rodné zemi. Furdík přitom tráví dost času také v Česku, odkud je jeho manželka Denisa. Žijí tu i jeho děti.

Začínal jako velmi mladý jezdec v klubu, který poskytoval koně pro film. Jeho akce ve filmech jsou plné kaskadérských kousků, jízdy na koni, šermu, pádů i divokých scén plných ohně. Mezi nejdůležitější filmy, na kterých se podílel, patří Tři mušketýři, Stardust, Tristan a Isolda, Eragon, Válečný kůň nebo bondkovka Skyfall.

Při natáčení skoro zemřel

V tomto desetiletí se ale Furdík posunuje od dublování v nebezpečných scénách také k herectví. Malou roli měl v dobrodružném filmu Princ z Persie: Písky času. Hrál také Andrzeje ve filmu Sherlock Holmes: Hra stínů a strážce vesmírné lodi ve velkofilmu Prometheus.

Působil u filmu Štúrovci nebo Bathory. Osobního dubléra dělal v několika filmech herci Marku Strongovi. Pracoval i na filmech Království nebeské, Eragon, John Carter nebo Thor: Temný svět.

Ve Hře o trůny kromě postavy Nočního krále pomáhá s vytvářením bojových scén.

Špičkový kaskadér, jakým je Vladimír Furdík, se těžko vyhne zraněním. Opravdu vážné zranění utrpěl při natáčení na Maltě v roce 2000, měl krvácení do mozku a několik hodin byl jeho osud nejistý.

Na Vladimíra Furdíka se podívejte do galerie: