Erik Eštu, český voják, přichází k soudu. Je obžalován z válečného terorismu na Ukrajině.

Erik Eštu, český voják, přichází k soudu. Je obžalován z válečného terorismu na Ukrajině. Zdroj: ČTK

Český voják obžalovaný z terorismu je u soudu. Na Ukrajině se prý zapojil do bojů na straně Ruska

Pobočka krajského soudu v Pardubicích otevřela v úterý případ vojáka obžalovaného z teroristického útoku kvůli tomu, že se zapojil do bojů na straně proruských povstalců na Ukrajině. Příslušník chrudimského výsadkového praporu Erik Eštu dnes uvedl, že na Ukrajinu jel pouze cestovat a v uniformě povstalců se – i se zbraněmi - fotografoval na památku. V zahraničí pobýval v roce 2015 asi měsíc, ještě před nástupem do armády.

Líčení začalo čtením obžaloby a výslechem obžalovaného vojáka. Eštu před soudem vypověděl, že se do občanské války na Ukrajině zapojit nechtěl. Řekl, že tam jel, aby poznal zemi, odkud pochází jeho manželka. Navštívil tam i kamaráda, kterého poznal v Praze. Před soud obžalovaný předstoupil ve vojenské uniformě a bez pout. "Nemám důvod lhát," řekl dnes novinářům.

Toužil být parašutistou, stal se kuchařem

Eštu je sběratelem vojenských uniforem, nosí je prakticky denně jako běžný oděv. Cestuje v nich i do zahraničí, byl dle svých slov v 30 zemích. Sbírá uniformy současné i historické, má i německé včetně uniforem důstojníků SS. Na Ukrajině chodil v ruské uniformě, našil si na ně nášivky z Doněcké republiky. Pořizoval snímky s bojovníky. Na frontu se podle výpovědi nedostal, protože tam byly hlídky, které je s jeho kamarádem na bojové území nepustily.

Eštu chtěl být vždycky parašutistou, civilních seskoků absolvoval desítky. Nyní pracuje jako vojenský kuchař u 13. dělostřeleckého pluku v Jinci. Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové je teď v armádě zařazen do takzvané dispozice velitele svého útvaru a slouží na jiné než své původní pozici. O jeho dalším osudu rozhodne armáda po rozsudku, řekla ČTK.

Ostřeloval Ukrajince a pak se tím chlubil

Před armádními kolegy se prý Eštu v minulosti chlubil a své zážitky z Ukrajiny zveličoval. Než nastoupil do české armády, byl chvíli členem francouzské cizinecké legie, neprošel dalšími testy, bez udání důvodu ho pak propustili.

Podle obžaloby Eštu působil v takzvané Republikánské gardě Doněcké lidové republiky v její uniformě. Mezi jeho činnosti patřila stráž v zákopu na frontě, stráž v zákopech, údržba zbraní, vykládání materiálu a stráž u vjezdu a výjezdu z tržiště, kde byli vojáci gardy ubytováni, uvedli žalobci. Stanoviště v zákopech byla podle nich vybavena různými zbraněmi, například ručními protitankovými granátomety RPG a granáty. Muž se podle obžaloby účastnil ostřelování protivníků Doněcké lidové republiky, což mohlo zejména občanům Ukrajiny způsobit zranění či smrt.

Eštu se 5. května 2015 rozhodl vrátit do České republiky, neboť mu končila platnost víza. Jeho jednání vyšlo najevo až později, když se svým jednáním pochlubil před ostatními vojáky u Vojenského útvaru 1837 Chrudim, uvádí obžaloba.