Video placeholde
Návštěvníci pařížského Disneylandu si spletli hlasité zvuky se střelbou
Návštěvníci pařížského Disneylandu si spletli hlasité zvuky se střelbou
Návštěvníci pařížského Disneylandu si spletli hlasité zvuky se střelbou
3
Fotogalerie

Policie i armáda zasahovaly proti rozbitému eskalátoru. Spletly si ho s teroristickým útokem

Sobotní večer v pařížském Disneylandu proběhl v obrovském zmatku. Návštěvníky parku vyděsil hlasitý rachot, který považovali za zvuky střelby. Paniku pomohly rozšířit hlavně sociální sítě, kde se začaly šířit informace o teroristickém útoku. Davovým šílenstvím se nechalo strhnout i vedení parku a ozbrojené síly. Ve skutečnosti se jednalo o zvuky rozbitého eskalátoru.

Ve Francii, zemi těžce zkoušené teroristickými útoky, propukla v sobotu kolem půl desáté obrovská panika. Hlasité zvuky mnozí návštěvníci pařížského Disneylandu okamžitě zaměnili za střelbu a začali zmateně pobíhat po areálu. Na sociálních sítích se šířily nepodložené informace o teroristickém útoku.

Co však zarazilo návštěvníky parku nejvíce, byl přístup vedení parku, které jim odmítalo dát jakékoliv informace až do jedné hodiny ráno. Všichni včetně těhotných žen byli uzavřeni v areálu nedalekého nádraží Gare RER.  „Bylo hrozné být tam uvězněný do jedné hodiny ráno. Personál Disneylandu zpanikařil, když viděl ozbrojené jednotky. Nulová komunikace s klienty. Vůbec to nebyl hezký zážitek,“ popsal falešný útok jeden z návštěvníků na svém Twitteru.

„Zašli jsme si na večeři, ale už nás nechtěli pustit ven. Nic nám celou dobu nevysvětlili. V restauraci jsme se zeptali, jestli by mohli všem připravit kávu. Vysmáli se nám do obličeje. Bez povolení jsme si nemohli dojít ani na záchod. Když jsme vyšli ven, bylo to šílené. Na zemi ležely poházené tašky a batohy. Museli jsme vyjít s rukama nad hlavou, dívali se pod tričko i osmileté holčičce. Bylo to neuvěřitelné. S těhotnou ženou jsme pak šli na hotel pěšky. Nikdo se o nás nestaral,“ popsal chování personálu návštěvník z Lyonu.

Vedení Disneylandu o incidentu nezvládalo informovat veřejnost ani komunikovat s návštěvníky. O tom, že se jedná o falešný poplach, muselo na Twitteru informovat ministerstvo vnitra. Falešný útok si nevyžádal žádné zraněné.