Obálka, která měla obsahovat malou bombu. Zaslala ji pravděpodobně teroristická skupina Nová IRA.

Obálka, která měla obsahovat malou bombu. Zaslala ji pravděpodobně teroristická skupina Nová IRA. Zdroj: Facebook An Garda Síochána

Členové a příznivci teroristické skupiny Nová IRA cvičili i v Česku, tvrdí britská média

Několik malých dopisních bomb zachytily minulý týden britské a irské úřady i policie. Zásilky naštěstí nikoho nezranily. K některým se přihlásila takzvaná Nová IRA (New IRA), teroristická organizace, která bojuje za sjednocení Irska. Přitom podle britských médií, které se odvolávají na informace z tajných služeb, někteří členové této skupiny údajně prodělali výcvik i v České republice.

Jak informovaly bezpečnostní složky, pět podezřelých balíčků mělo obsahovat „životaschopné improvizované výbušné zařízení v plastové obálce“. Tentokráte byly zásilky ale objeveny dřív, než doputovaly k adresátům. V lednu se Nová IRA také přihlásila k únosu dvou aut, do kterých byly v Severním Irsku instalovány výbušniny. A v severoirském městě Londonderry odpálila rovněž v lednu nálož v autě, které odstavila před budovou místního soudu. Teroristický boj za sjednocení Irska, i když ve velmi omezené míře, tak pokračuje.

Teroristický strašák dál visí nad Irskem

Nová IRA je disidentskou organizací, která se v roce 2012 odštěpila od Pravé Irské republikánské armády, jejíž členové nesouhlasili s mírovou dohodou o Severním Irsku z roku 1998. Ta navazovala na Prozatímní Irskou republikánskou armádu, která podnikala i teroristické útoky a od roku 1969 měla v následujících téměř třiceti letech na svědomí nejméně polovinu z 3600 obětí sektářského násilí v Severním Irsku, Irsku a Velké Británii.

Podle britských médií má současná Nová IRA kolem padesáti aktivních členů a zhruba dvě stě příznivců, kteří jí poskytují logistickou pomoc, což jsou především úkryty v domech a automobily. Počet stoupenců organizace se ale díky tvrdým zásahům bezpečnostních složek postupně snižuje, mnoho z nich skončilo ve vězení. Skupina má své buňky na irském ostrově například v Belfastu, Dublinu, Armaghu či Newry.

Někteří členové skupiny Nová IRA získali podle britských a irských tajných služeb v minulých letech určité dovednosti, které se dají využít při teroristických útocích, při speciálním výcviku v České republice, na Slovensku a možná i v Polsku. Tyto země zmiňují ve svých zprávách například anglický deník The Independent či Daily Mail.

Podle dostupných informací, ale nikdo v České republice programově necvičí irské teroristy. Někteří členové a příznivci organizace Nová IRA k nám měli přicestovat volně jako občané Evropské unie a jako zájemci, kteří chtěli prodělat kurzy, aby pak doma mohli založit legální bezpečnostní agenturu. Takové krytí je složité odhalit. Zda britské tajné služby získaly informace o kurzech v České republice od zadržených osob, není známo. Britské noviny ale tuto informaci používají už nějakou dobu. Naposledy se objevila minulý týden v internetové verzi deníku Daily Mail.