Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: ČTK

Přidávat a rozhazovat: Koaliční strany se dál hecují a přebíjejí, až rozpočet trpí. Dárečky se ale těžko berou zpět

Zvyšování různých dávek či důchodů, nabírání státních zaměstnanců a vylepšování jejich platů, zavádění všemožných slev a úlev…to vše by se mělo dělat opatrně, systematicky a s nějakým jasně daným cílem. Současné vládní koalice, která je de facto u moci už šestým rokem, ale v tomto ohledu předvádí i na zdejší poměry nebývalou míru improvizace, voluntarismu a amatérismu.

Zatím posledním příkladem je zvyšování důchodů a rodičovských příspěvků. V prvním případě je tu návrh na zvýšení penzí o cca 900 Kč, tedy nad rámec povinné valorizace – to by se dalo ještě pochopit, důchody jsou pořád nízké. Byť vzhledem k nezastírané levicovosti této vlády nepřekvapí, že na to šla rovnostářsky, zvýšením základní výměry, ale budiž. Větším problémem je, že tu stále nemáme – a asi ani hned tak mít nebudeme – penzijní reformu, která je tím klíčovým problémem.

Ještě větší taškařice nastala, když došlo na zvýšení rodičovské. Z několika navrhovaných variant – přidat jen těm, kteří ji berou, či všem rodičům dětí mladších 4 let – vyšel kompromis. Víc dostanou jen rodiče nově narozených dětí. A samozřejmě nastal rozruch, až si začal sypat popel na hlavu i sám premiér Babiš: „My jsme si neuvědomili, že je nespravedlivé, že když někdo bude rodit na Silvestra nebo před Silvestrem a někdo o pět minut později v Novém roce, bude tam rozdíl.“

O to by nešlo. Často je potřeba udělat hranici, která mnohým připadá nespravedlivá – jeden bod při přijímačkách, jeden člověk při vpouštění na zalidněnou výstavu krátce před zavírací dobou…. Spíš než nespravedlnost tu z toho čiší nepromyšlenost. Udělat takto drastickou dělící linii jde jednak proti smyslu zvýšení rodičovské – může se např. přidat méně, ale všem – a hlavně se dalo čekat, že to narazí. Takhle se bude zase jen improvizovat, záplatovat a dost možná to skončí jako u dřívějších disonancí vládní koalice – pro jistotu se přidá všem.

Uplácení voličů za stranické preference

Podmínky pro tuto velkorysost ale pomalu ustávají. „Nyní poprvé od roku 2014 čelíme riziku, že tu je cyklické zpomalení,“ upozornil v nedělních Otázkách Václava Moravce ekonom Lukáš Kovanda. A v podobném duchu mluvil i někdejší viceguvernér ČNB Pavel Kysilka: „V období nejistot se máme chovat odpovědně.“

A na to, že už dřív se mělo začít i šetřit, upozornil i třetí z diskutujících ekonomů, člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls. I když alespoň on zůstává optimistou: „Zpomalení ekonomiky samozřejmě sníží příjmy (do státního rozpočtu), na druhou stranu je tu stále rychlý růst příjmů, mezd a platů. Takže bude z čeho platit daně a utrácet.“ Anebo třebas zase přijdou nějaké peníze z Bruselu, jako v roce 2018, dodal….

…anebo se více zdaní banky, jak oprášila oblíbený socialistický nápad ministryně práce Jana Maláčová, která se najednou snaží od kompromisní varianty rodičovské vrátit k té velkorysejší. U sociálních demokratů se není čemu divit, už delší dobu neodpovědně rozdávají jen kvůli tomu, aby se zachránili nad hranicí sněmovního ponoru. A když se k tomu přičte vládní hnutí ANO, které rozdává proto, aby se zalíbilo, a kvazikoaliční komunisté, kterým to je prostě jedno, není se čemu divit.

Dárečky se těžko berou zpět

Této a minulé vládě hrály makroekonomické ukazatele do karet – neboli, „pršelo jim štěstí“, jak to v nedělní debatě ČT komentoval Kovanda. Nyní se ale ekonomická štěstěna může odvrátit, což sice některé členy vlády – jako například ministryni financí Schillerovou – už malinko začíná znepokojovat, ale za současné mocenské konstelace k žádné zásadnější reflexi nedochází. Navíc, jak už to tak v politice bývá, řada „dárečků“ se jen těžko bere zpátky.

Mimochodem, rozdíl mezi kompromisním návrhem zvýšení rodičovské a původní variantou činí nějakých pět a půl miliardy. K tomu by úplně stačilo zrušit neopodstatněné slevy na jízdném. Proč by to ale vláda dělala, když ekonomické trable jsou přeci jen (snad) ještě daleko…a různé volby tak blízko.

Důchodová kalkulačka 2019 i pro OSVČ >>>