Video placeholde

Road movie Všechno bude vyhrála šest Českých lvů. Film Toman vyhořel

Chlapecká road movie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua opanovala dnes večer 26. ročník filmových a televizních cen Český lev 2018 v pražském Rudolfinu. Film získal šest českých lvů včetně ceny za nejlepší film, nejlepší režii, scénář i oba herecké výkony ve vedlejších rolích. Historický snímek Toman Ondřeje Trojana, který měl rekordních 13 nominací, nakonec nezískal ani jedinou skleněnou lví sošku.

Úspěch v podobě čtyř českých lvů slavil snímek Hastrman, filmový debut herce a hudebníka Ondřeje Havelky na motivy stejnojmenného románu úspěšného spisovatele Miloše Urbana. Českého lva pro tento snímek získal herec Karel Dobrý za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, Diviš Marek za nejlepší kameru, Petr Wajsar za nejlepší hudbu a Eva Kotková za nejlepší kostýmy.

Na pódium v Rudolfinu přišla také legendární režisérka dětských filmů, čtyřiaosmdesátiletá Věra Plívová-Šimková. Režisérka snímků jako Lišáci Myšáci a Šibeničák, Páni kluci, Nefňukej, veverko!, Jak se točí Rozmarýny nebo Krakonoš a lyžníci, na kterých vyrostlo několik generací československých dětí, dostala českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.