Armáda v Mali.

Armáda v Mali. Zdroj: Profimedia

Minimálně 110 pastevců bylo zabito při etnickém útoku v Mali, situace v zemi je nepřehledná

Ozbrojenci v centrálním Mali dnes ráno zabili podle dostupných zpráv nejméně 110 pastevců. Podle místního starosty šlo zřejmě o etnicky motivovaný útok, terčem byli Fulbové. Informovala o tom agentura Reuters. Loni při etnicky motivovaných útocích v tomto západoafrickém státě podle údajů OSN zemřelo na 500 lidí, dalších několik tisíc lidí muselo kvůli špatné bezpečnostní situaci opustit své domovy.

Nejnovější incident se podle starosty městečka Bankass, Moulaye Guindoa udál dnes v nedaleké vesničce Ogossagou-Peul. Pastevce podle něj zabili muži převlečení za lovce z jiného kmene.

Bezpečnostní situaci v Mali komplikují i útoky džihádistických skupin, které jsou časté na severu země. Severní část Mali na jaře roku 2012 ovládli islámští radikálové napojení na teroristickou síť Al-Káida. Díky mezinárodní intervenci zahájené v roce 2013 byli sice vytlačeni, ale operace proti nim stále pokračují.

Rozsáhlé oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou malijské armády ani mezinárodních jednotek. Od roku 2015 jsou hlášeny útoky z centrální části Mali i z jihu země a násilnosti zasahují i do sousedních států, zejména do Burkiny Faso a Nigeru.