Boje o poslední baštu Islámského státu.

Boje o poslední baštu Islámského státu. Zdroj: Reuters

Boje o poslední baštu Islámského státu.
Boje o poslední baštu Islámského státu.
Boje o poslední baštu Islámského státu.
4
Fotogalerie

Konec Islámského státu? Teroristé, kterých se bál celý svět, ztratili poslední zbytek svého území

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření arabsko-kurdské koalice SDF o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle koalice definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu.

„Baghúz byl osvobozen. Vojenského vítězství proti Islámskému státu bylo dosaženo,“ sdělil mluvčí arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálí na Twitteru. Koalice SDF bojovala o obec Baghúz ležící nedaleko hranice s Irákem po celé týdny.

Bálí rovněž slíbil bojovat proti zbytkům radikálů, dokud nebudou zcela vymýceni. Islámský stát (IS) sice v Sýrii ani Iráku již neovládá žádné území, v obou zemích však provádí diverzní útoky. Jeho přidružené organizace nadále působí na egyptském poloostrově Sinaj, v Afghánistánu a dalších zemích.

Podle agentury AP je ale ohlášení definitivního vítězství možná předčasné. Její reportér ještě dnes na místě slyšel střelbu z minometů a pušek. V pátek mluvčí SDF přiznal, že někteří bojovníci IS se dosud schovávají v jeskyních poblíž Baghúzu a že probíhají „dočišťovací operace“. Americký prezident Donald Trump ohlásil konečné vítězství nad islamisty již v pátek.

Oznámení SDF může znamenat konec čtyři a půl roku dlouhé kampaně mnoha různých vojenských sil proti IS, který svůj největší rozkvět zažil v roce 2014, kdy ovládal území o velikosti Británie, včetně několika velkých měst.

Porážku IS ocenil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. "Vítám, že byl Daeš (arabské označení pro IS) poražen. Oceňuji ty, kteří se na tom podíleli. Náš boj s terorismem ale nekončí. Skrze naše diplomatické zastoupení v místě, jednání a koordinaci s partnery chceme přispět k ukončení konfliktu a utrpení lidí v Sýrii, které dopadá na celý region i Evropu," napsal šéf české diplomacie na Twitteru.