Nejslavnější youtuber světa PewDiePie.

Nejslavnější youtuber světa PewDiePie. Zdroj: Profimedia.cz

Nejsledovanější youtuber světa dokraloval. Hlásil se k němu i novozélandský terorista

Obecenstvo na Youtube poslední měsíce zaměstnával souboj mezi kanály PewDiePie a T-Series. Šlo o prestižní pozici kanálu s nejvíce odběrateli na nejrozšířeněji videoplatformě planety. Indové z T-Series nyní „vyhrávají“, ale do kauzy se bizarním způsobem zamíchal jeden z nejhorších teroristických útoků posledních měsíců. 

Kanál PewDiePie provozuje dnes devětadvacetiletý Švéd Felix Kjellberg a se svými devadesáti miliony odběrateli dlouhé roky zcela bezkonkurenčně kraloval celosvětové Youtube scéně. Pro představu: kanály na druhém a třetím místě za Kjellbergem měly o polovinu méně odběratelů. PewDiePie si kombinací příjmů z reklamy a prodeje merchandisingu vydělal desítky milionů dolarů.

Humor na hraně

Začal jako řada nejúspěšnějších youtuberů s tvorbou zaměřenou na počítačové hry (takzvaná let’s play videa), pak přidal i vlastní komediální tvorbu. A začaly problémy. Kjellberg šel občas poměrně na hranu a objevila se i nařečení z antisemitismu. Youtube výrazně demonetizoval jeho videa (omezil mu zisky z reklamy), několik dalších populárních tvůrců se do Kjellberga ostře opřelo. A tady někde si také Kjellberga patrně všiml budoucí terorista Brenton Tarrant, střelec z novozélandského Christchurche.

Válka online

Když bylo zřejmé, že indický kanál T-Series, který se zaměřuje na bollywodský pop, míří k metě 90 milionů odběratelů, začala to část konzumentů Youtube brát jako závod mezi T-Series a PewDiePie, což ostatně podporoval i Kjellberg sám. #SubscribeToPewDiePie se začalo masivně šířit sociálními sítěmi. A právě v době, kdy „válka“ mezi populárními youtubery vrcholila, tedy v polovině března, zahájil Brenton Tarrant svůj děsivý livestream ze střelby do bezbranných lidí.

Nový typ terorismu

Teroristický útok začal Tarrant pohledem do kamery a větou „Odebírejte PewDiePie“. Z Tarrantova manifestu, který rozeslal řadě médií, je zřejmé, že masový vrah se slušně orientuje ve specifickém odvětví internetové kultury, takzvaném shitpostingu, jemuž se daří na anonymních diskusních fórech. I vzhledem tomu, že v rámci útoku bylo zmíněno jméno internetové celebrity, nyní experti označují masakr na Novém Zélandu za terorismus nového typu, určený primárně uživatelům sociálních sítí a nových médií.