Studentské protesty v Praze, pátek 15.3.

Studentské protesty v Praze, pátek 15.3. Zdroj: ČTK

Vinařův rok: Děti, zachraňujete planetu? Nestávkujte, kupujte bio!

Všichni známe pojmy „bio“ nebo „organic“. Při pohledu na stávkující studenty, kteří v pátek nechodí do školy a žádají po politicích zachránit planetu, si ovšem neuškodí připomenout pár zásad, jež s biopotravinami i naší planetou souvisí.

Nejprve dvě jednoduché otázky: Studenti, když žijete, tedy jíte a pijete, činíte tak stejně odpovědně, jako když jdete protestovat do ulic? Nebo je to z vaší strany spíše póza a mladická zábava?

Následuje malé doporučení a trocha toho otravného mezigeneračního poučování. Filozof Kant řekl: Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. Přeloženo pro naši situaci: Kdyby celá mladá generace nakupovala jen potraviny a pití z ověřených zdrojů, tedy pokud možno bio nebo organic, případně se více zajímala o to, co konzumuje, tak by plynule přešla k poznání, že jídlo a pití něco stojí a že je možné dát si něčeho možná méně, ale zato kvalitnějšího. Tím by na trhu klesl podíl průmyslově vyráběných potravin, což by mělo pozitivní vliv na celou planetu. A mládežníci by tak mohli pozitivně ovlivnit své okolí účinněji než demonstracemi v ulicích, zakončenými návštěvou fast foodů. Mohli by působit nejen na vrstevníky, ale také na rodiče a prarodiče, a vychovávat je k lepšímu spotřebitelskému chování. A vyvinout také tlak na své školy, aby v jídelnách nabízely kvalitnější stravu. Mohli by cvičit, posilovat, otužovat se.

Ostatně ani nemusíme citovat Kanta, aby bylo jasné, že každý by měl především začít u sebe a až pak se rozhlížet, co dělají a jak žijí ostatní. A mladí mají celý život před sebou, mohou si vybrat způsob, jak svět ovlivnit.

Ale nejít v pátek do školy a bojovat za klima? Sladké, nevinné, ale hlavně pohodlné, že?

Trnitá cesta k bioprodukci

Oslím můstkem se přenesu k předmětu našeho seriálu, a tím je víno. Studenti mi dnes v podstatě nahráli: Víno od prvopočátku pěstuji a prodávám jako bio produkt. Ne proto, že musím nebo že to je „trendy“. Když jsem začínal, tak bio bylo nepopulární a pro některé kolegy vinaře i nepochopitelné. Vybral jsem si ale záměrně a vědomě svou vinařskou cestu trnitější a delší. A ne kvůli dotacím.

Posměváčci tvrdí, že stříkáme zakázanými postřiky v noci, aby nás nikdo neviděl. Není to samozřejmě pravda. Dokonce i někteří hosté a zákazníci, když jsem jim oznámil, že nabízíme biovína, reagovali podrážděně, že je prostě pít nebudou. Ale jde o otázku vnitřního principu a touto cestou děkuji lednickému kolegovi Vlastíku Peřinovi, že mě k organickému vínu dokázal nasměrovat.

Posledních pár let už se atmosféra kolem „čisté“ produkce výrazně proměnila. Zákazníci i ti, kteří se na nás dívali skrze prsty, začali chápat, že není nutno konzumovat „pozůstatky vinařské velkovýroby“.

Nebezpečná chemie

A jaké jsou hlavní zásady při produkci biovína, ale nejen jeho?

Zásadním problémem zemědělství je nadužívání pesticidů, herbicidů apod. Přímo odstrašujícím je pak aplikace herbicidu Glyfosátu, tedy Roundup a podobných dalších. Tento totální herbicid likviduje rostlinku až ke kořenům, takže odumírá vše ve vrstvě pod révou. Tato mrtvá půda, na níž roste mech, nezadržuje vodu, neposkytuje rostlině výživu, a tím oslabuje její imunitu a vyvolává potřebu aplikace dalších postřikových ochranných látek-fungicidů atd. A to jen proto, aby se dopěstovalo něco, co aspoň vypadá jako víno. Kontaminace povrchových vod a možná i samotné révy je přitom zdraví ohrožující. Navíc likviduje včelstva a žáby, u nichž brání vývoji spermií.

O rakovině se říká, že je pandemií našeho věku. Jsme jen tím, co dýcháme, jíme a pijeme. Pokud by bylo na etiketě vína uvedeno, že bylo vyrobeno bez použití glyfosátu než z vinic ošetřených touto rakovinotvornou látkou, kolik studentů by to zohlednilo a připlatilo by si zhruba pětikorunu za zdravější víno?

A tak bychom mohli pokračovat dále. Chování spotřebitelů a jejich následný tlak na výrobce jsou v tomto směru nejdůležitější.

V každém případě u vína se to má tak:

BIO znamená bez herbicidů, bez pesticidů, povolená je na postřiky jen síra a měď a další pomocné látky, působící na rostlinu převážně jako měnič kyselosti nebo zásaditosti buněčné stěny.

Dále se nesmějí používat živočišné čiřicí prostředky (víno vhodné i pro vegany) a nesmí se filtrovat na více než dva mikrony. Použití síry ve víně je limitováno a omezováno. Tedy velmi přírodní produkt. A kontrola? Odběr vzorků, listí a půdy z vinohradů, odběr vzorků vína a rozbory a kontrola jak certifikační autoritou Evropské unie, tak české Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Neméně důležité je ale znát také svého vinaře. Vědět, jak hospodaří, a získat k němu důvěru. To se pak připíjí daleko radostněji na zdraví, než když si otevřete láhev z Jižní Afriky nebo Austrálie nebo Ameriky, tedy zemí, kde o kontrole postřiků a aplikací moderní chemie při výrobě těchto vinných „zázraků“ netušíte zhola nic.