Protesty "žlutých vest".

Protesty "žlutých vest". Zdroj: Reuters

Protesty "žlutých vest"
Protesty "žlutých vest".
Protesty "žlutých vest".
Protesty "žlutých vest".
Protesty "žlutých vest".
7
Fotogalerie

Nechte Francouze, povraždí se sami. Země galského kohouta opět požírá děti své revoluce

Rčení o tom, že obětmi revoluce se nakonec stávají sami revolucionáři, je velmi příznačně známé díky Velké francouzské revoluci. A právě někteří Francouzi v posledních týdnech začali opět rabovat svou vlastní zemi. Krom šíleností ohrožujících životy a majetek neangažovaných lidí, které se tam dějí několik posledních sobot, se dnes ve francouzských médiích objevila zpráva až anekdotická. Zatím neznámý pachatel napadl obydlí samotného otce žluté revoluce.

Poslední sobota byla ve Francii bouřlivá. Jak ubývá účastníků protestů, přibývá násilí, ničení a vandalismu. Podle francouzského sdružení pojišťoven se škody způsobené žlutými vestami vyšplhaly už na 170 milionů eur. Obzvlášť strašný byl požár banky na Champs-Élysées, který se rozšířil i do obytných pater budovy, a hasiči museli zachraňovat ženu s malým dítětem. Při incidentu bylo zraněno 11 osob.

Macron přežil a posiluje

Nutno však dodat, že nemůžeme Francouze házet do jednoho pytle. Většina z nich už několik týdnů, ne-li měsíců žluté vesty odsuzuje. Ty jsou dokonce terčem posměchu. A to, co se na podzim zdálo jako pád prezidenta Macrona, jej nyní zase pomalu, ale jistě posiluje. Velká francouzská města od včerejška zavádějí zákazy protestovat na hlavních náměstích, Macron zvažuje obdobný zákaz pro Champs-Élysées. Některým se to líbí, jiným zase ne, tvrdí, že slavná třída patří všem, nikoliv jen prezidentovi.

Před pár hodinami se ve francouzských médiích objevila informace, u které člověk neví, jestli se má smát, nebo plakat. V noci ze včerejška na dnešek někdo navštívil obydlí jednoho ze zakladatelů hnutí žlutých vest Érica Droueta. Neznámý pachatel mu vybarvil na žluto jak auto, tak dům. Zatím není jasné, jestli to byl někdo z řad hnutí, nebo naopak odpůrce. Podstatné ale je, že Drouete, hned jak zjistil hroznou skutečnost, přivolal policii. Ano, tu samou, po které jeho přivrženci už měsíce hází dlažební kostky. Vypadá to, že nakonec budou potřebovat ochranku i sami vandalové. Doufejme jen, že se Francouzi nezačnou dělit na Jakobíny a Girondisty.

Na fotografie z protestů žlutých vest se podívejte v naší fotogalerii: