Tomio Okamura si rozmyslel svou kandidaturu do Evropského parlamentu

Tomio Okamura si rozmyslel svou kandidaturu do Evropského parlamentu Zdroj: ČTK

Tomio Okamura nebude kandidovat do Evropského parlamentu. Bojí se, že by byl zvolen

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura nebude kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu. Původně chtěl být na posledním místě listiny a v případě zvolení přenechat mandát jinému kandidátovi. Podle usnesení předsednictva SPD tento úmysl zpochybnilo ministerstvo vnitra.

Okamura podle mluvčí SPD Barbory Zeťové obdržel písemné stanovisko ministerstva vnitra, které zpochybňuje možnost v případě zvolení odstoupit od mandátu a mandát přenechat dalšímu zvolenému v pořadí. "Vzhledem k tomu, že výklad odkazuje na případné soudní rozhodnutí v této věci a po dobu jednání soudu na možnost neobsazení mandátu, přijalo předsednictvo hnutí rozhodnutí nahradit předsedu hnutí Tomia Okamuru na posledním místě kandidátní listiny jiným kandidátem," stojí v usnesení. SPD podle něj nemůže připustit riziko případně neobsazeného mandátu.

Hnutí SPD povede do voleb Ivan David, lékař a někdejší ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana v letech 1998 až 2002.

Zánik mandátu ve sněmovně

Pokud by se Okamura díky preferenčním hlasům do Evropského parlamentu dostal, automaticky by mu zanikl mandát ve Sněmovně. Funkce europoslance je podle zákona s funkcí poslance českého Parlamentu neslučitelná.

Za naplánovanou akci, která má poškodit SPD před květnovými volbami, označilo předsednictvo SPD odchod poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka z hnutí a jejich kandidaturu na listině Alternativy pro Českou republiku. "Jde o akci na rozvrat a oslabení SPD. Pan Volný a spol. realizují záměr oslabit klub SPD a oslabit volební výsledek SPD ve volbách do Evropského parlamentu," stojí v usnesení. Dvojice spolu s poslankyní Ivanou Nevludovou oznámila odchod z SPD v pátek.

Víte, kdo nás reprezentuje v Evropském parlamentu? Tady je přehled 21 europoslanců >>>