Eiffelova věž, 1887-89 ke staletému výročí Velké francouzské revoluce

Eiffelova věž, 1887-89 ke staletému výročí Velké francouzské revoluce Zdroj: Bored Panda

Socha Svobody začala vznikat v roce 1875 ve Francii, znovu složená na Ostrově svobody byla v roce 1886
Golden Gate Bridge v San Franciscu, výstavba probíhala v letech 1933-37 a stála 11 životů
Lincolnův památník ve Washingtonu vznikl v letech 1914-22
Space Needle v Seattlu, výstavba 1961
Opera v Sydney. Konstrukce probíhala od roku 1959 až do roku 1973
14
Fotogalerie

Slavné stavby, jak je neznáte: Eiffelovka, Tower Bridge nebo opera v Sydney, když ještě nestály

Eiffelova věž, Golden Gate Bridge nebo Tower Bridge – to jsou všechno stavby, které každý zná. A málokdo si města, jejichž dominantami tyto monumenty jsou, dokáže představit bez nich. Nicméně všechna tato místa za sebou mají mnohem delší historii bez slavných staveb než s nimi. Podívejte se, jak vypadly jedny z nejslavnějších architektonických a sochařských výtvorů světa když vznikaly.

Zajímavá, i když poměrně známá je historie sochy Svobody, kterou Francouzi původně pojmenovali La Liberté éclairant le monde, což se dá přeložit jako „Svoboda přinášející světlo světu“.  Její nosnou konstrukci navrhl a vybudoval autor dalšího slavného kousku – Gustave Eiffel. Sochařem byl Frédéric Auguste Bartholdi. Stavba započala v roce 1875 a na ostrově Svobody u New Yorku stála ve finální podobě až o 11 let později. Po tom, co ji Francouzi postavili, byla totiž rozložena, dopravena do USA a tam znovu složena. Byl to symbol francouzských sympatií směrem k mladému zaoceánskému státu a také připomínka toho, že Francie jako jediná vypomohla svou armádou v boji za nezávislost (1776–1883).

Z jiného soudku je projekt nového krytu Černobylu. Plášť byl přes havarovaný čtvrtý reaktor položen teprve v roce 2016, měl by vydržet celé století a vlezla by se pod něj i výše zmíněná socha Svobody. Nový sarkofág překryl ten, který byl vybudován bezprostředně po havárii. Kritici ale tvrdí, že to neřeší problém radioaktivní hmoty, která je uvnitř.