Nikola Mucha.

Nikola Mucha. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Colours of Ostrava 2019: 10 nejzajímavějších českých hudebníků, kteří letos na festivalu zahrají

Většina návštěvníků Colours se v prvé řadě zajímá o to, jaké zahraniční hvězdy dokážou organizátoři do Ostravy přitáhnout. Čeští interpreti si však nezaslouží být přehlíženi, letos je výběr opět velmi zajímavý. Kterých 10 tuzemských hudebníků byste si neměli na festivalu nechat ujít?

      1. Pokáč - kytara, ukulele a nekorektní humor

Živoucí důkaz toho, že i programátoři mohou dělat hudbu a být vtipní. V Česku se jako jeden z prvních proslavil skrze platformu YouTube. Začínal jako textař Voxela nebo skupiny Mirai. Teď píše chytlavé, ironické a satirické texty, které často narážejí na nešvary „digitalizované“ společnosti, sám pro sebe. A jak říká, do programátorské kanceláře si chodí dvakrát do týdne vypít kafíčko, jinak dělá hudbu.

 

       2. Plačtivý indierock Ghost of You

Indierock z Brna, který zvukem připomíná obdobné melancholie ze zahraničí, určitě potěší fanoušky tohoto stylu. Mužská čtveřice s debutovým albem Glacier and the City koncertovala i v cizině. Rok je na světě druhá deska tohoto uskupení, nese název Black Yoga. „Melancholie a energie se nevylučují, jdou u nás ruku v ruce,“ vyjádřil se ke koncertování autor něžně depresivních textů Novohradský.

       3. Ventolin pro všechny bláznivé „mládenc“

Festivalovou dekadenci netřeba hledat jinde než na koncertu elektromága Ventolina. Co taky čekat od člověka, který přes den přednáší na Univerzitě Karlově a po nocích tvoří „Disco Science pro všechny holkys a mládenc“, k čemuž používá archaické analogové syntetizátory a samplery. Akademik s astmatickým pseudonymem je výkvět české elektro scény.

 

       4. Buty

Nestárnoucí klasika, ke které asi není třeba nic dodávat. Legendární texty, rozmanitý zvuk, kapela zrozená ve stejném městě jako Colours. Kdo by si v červenci nechtěl zavzlykat „nad stádem koní“?

       5. Dan Bárta & Illustratosphere

Dan Bárta, kterého si můžete užít i na koncertech úžasně bláznivých J.A.R., na Colours vystoupí se svým jazzovým projektem Illustratosphere. Inovativní, ale přitom svému stylu stále věrné seskupení virtuózních hudebníků stojí za poslech. Dokonalá práce s hlasem bude na pořadu dne.

 

       6. Prago Union

Někteří kritici vyčítají hiphopovým Prago Union, že zamrzli v době kolem roku 2000, kdy se zjevili na hudební scéně, a taky že se bojí experimentovat. Zkrátka že jsou už 15 let stejní. Přesto si myslím, že zajít na koncert plný neskutečných hrátek se slovy a smysly, které rozkrývají život sám, festivalové dny jen obohatí.

       7. Nejdrzejší žena: Mucha

Brno podruhé: Prostořeká Nikola Muchová alias Mucha, která tvrdí, že hraje „femipunk“, což dobře ilustruje její poetická skladba o menstruaci. Značkou Nikoly Muchové s kapelou jsou kontroverzní texty, které nekorektním způsobem obžalovávají společnost z těžkého údělu ženy. Bezesporu se však pobaví obě pohlaví.

 

       8. I Love You Honey Bunny

Ještě jeden indierock: Úspěšná kapela reprezentovala ČR na prestižním festivalu Nouvelle Prague a v Česku zahrála na řadě významných festivalů (Fingers Up, Trutnoff). Letos si skupina, která měla turné dokonce i v Kanadě, zahraje na Colours. Druhé album mužského kvartetu se jmenuje Cosmic Background Radiations a jeho zvuky vás skutečně vynesou někam vysoko nad atmosféru.

       9. Bert & Friends – hudba z nevěstince

Popsat tuto kapelu není jednoduché, nejlépe ji vystihuje asi její hudba samotná. Muzikanti sami sebe charakterizují jako „vesmírně altruistickou, progresivní a psychedelickou jazz-rockovou skupinu“.  Jejich zvuk je hypnotický, obrazotvorný, emotivní. A co ten nevěstinec? Jedna z písniček kapely nese název Lupanárium, což je archaický název právě pro „vykřičený dům“.

 

      10. Mistr jazzu Ochepovsky

Nejen že se Ochepovsky nebojí do svých vystoupení zařadit violoncello – on se nebojí takřka ničeho. V jeho hudbě se mísí prvky klasického jazzu s inovacemi toho současného, ale i stopy ruské tradiční hudby, čemuž se nelze vzhledem k Ochepovskeho původu divit. Muzikant potvrzuje, že excelentní jazzovou hudbu není třeba hledat daleko – máme ji přímo v Česku.