V Utrechtu střílel muž původem z Turecka. Policie po něm pátrá

V Utrechtu střílel muž původem z Turecka. Policie po něm pátrá Zdroj: Archiv/ČTK

Nizozemsko: Útočník narozený v Turecku zabil 3 lidi, 9 jich zranil. Policie po něm pátrá

Dopolední střelecký útok v nizozemském Utrechtu vyžádal tři mrtvé a devět zraněných, z nichž tři jsou ve vážném stavu. Na městském twitteru to uvedl starosta města Jan van Zanen. Police hledá 37letého muže narozeného v Turecku, Gökmana Tanise.

"Myslíme na rodiny obětí," řekl ve videovzkazu van Zanen. Policie dosud bilanci obětí útoku neoznámila, na tiskové konferenci tak neučinil ani premiér Mark Rutte.

V souvislosti s dopolední střelbou v nizozemském městě Utrecht hledá policie 37letého muže původem z Turecka. Je jím Gökman Tanis narozený v Turecku, jehož fotografii z tramvaje policie zveřejnila na twitteru. Zároveň varovala veřejnost, aby se k muži, kterého označila za nebezpečného, nepřibližovala.

Více útoků se nepotvrdilo

Protiteroristický štáb mezitím dementoval svou původní zprávu, že se střílelo na vícero místech Utrechtu. Ve městě operuje velký počet příslušníků protiteroristických jednotek. Radnice vyzvala obyvatele čtvrtého největšího nizozemského města, aby kvůli dalším možným incidentům neopouštěli domovy.

Policie ohlásila, že po pachateli pátrá všemi dostupnými prostředky. Střelec podle policejních informací uprchl z místa činu autem, což vyvolává pochybnosti, zda neměl komplice. O několika útočnících hovořili i svědci, kteří od ležící oběti viděli utíkat několik lidí. Oficiální informace o útoku jsou ale kusé.

Zavřené školy

Protiteroristický štáb odpoledne oznámil, že se střílí na vícero místech ve městě, krátce předtím ale policie varovala, že se po internetu šíří nepotvrzené zprávy o dalších střeleckých incidentech. Později štáb své prohlášení odvolal.

V Nizozemsku byla zpřísněna bezpečnostní opatření, školy i mešity v Utrechtu jsou uzavřené a na klíčových místech v zemi hlídkují vojenští policisté. Německo oznámilo, že zpřísnilo kontroly na hranici s Nizozemskem, a to nejen na hlavních tazích, ale i na dalších místech. Německá policie rovněž sdělila, že dostala varování před červeným Renaultem Clio, vozidlo ale později policisté nalezli opuštěné v Utrechtu.